Xiaomi tvrdi da vam punjač od 120 W neće spržiti bateriju

  • Objavljeno u Novosti
image

Xiaomi je jedan od onih proizvođača koji vode utrku oko najbržih tehnologija za punjenje mobitela, a ovaj mjesec je na tržište pustio svoju HyperCharge tehnologiju koji je do sada testirao u punjačima na 100, 120, pa čak i na 200 W.

Prvi uređaj koji će koristiti HyperCharge punjač biti će njegov Xiaomi 11T Pro koji bi se trebao pojaviti uskoro, a on će doći uz punjač od 120 W, što je velika razlika u odnosu na postojeći flagship Mi 11, koji koristi 55-vatni punjač koji vam bateriju od 0 do 100 posto može napuniti za 45 minuta.

Mada Xiomi još ne govori ništa o tome koliko će se dugo puniti Xiaomi 11T Pro, za očekivati je da će to biti oko 23 minute, za koliko se puni Xiaomijev Mi 10 Ultra koji se prodaje isključivo na kineskom tržištu a dolazi također uz 120 W punjač.

Obzirom da mnogi ljudi kažu da bismo trebali izbjegavati tako brze punjače ako želimo produžiti trajanje svojim baterijama, Xiaomi je odlučio to demantirati, berem što se tiče njegove HyperCharge tehnologije.

Xiaomijev dual-cell dizajn baterija djeluje kao punjenje automobila s dva odvojena benzinska tanka. Umjesto da puni bateriju sporim tempom na jednoj strani, nova tehnologija puni istovremeno dvije, a to se događa izvan telefona, dok Xiaomijev sustav za praćenje temperature pazi da se održi optimizirana brzina punjenja u svakom trenutku ciklusa punjenja, što sprječava bateriju od pregrijavanja ili "prepunjenja".

Što se tiče dugotrajnosti baterije, bez obzira na 120 W punjenje, Xiaomi kaže kako možemo očekivati da će baterija imati podjednaku trajnost kao one koje se pune konvencionalnim punjačima, što znači da će nakon 800 ciklusa punjenja zadržati 80 posto svojeg kapaciteta. Ako vam se to čini puno, morate znati da je takav pad kapaciteta standard u većini telefona, dok Apple primjerice svojim baterijama zadržavanje 80 posto kapaciteta garantira nakon 500 ciklusa.

Xiaomijevo lansiranje 11T Pro telefona i drugih uređaja 11T serije će se održati 15. rujna. 2021.

Podijeli