Windowsi 10 bi mogli raditi na M1 Macovima

  • Objavljeno u Novosti
image

U Appleovom je svijetu vjerojatno najveća ovogodišnja objava bilo predstavljanje novog M1 SoC procesora koji radi na ARM ahitekturi i prema prvim objavljenim testovima, donosi izvrsne performanse i odličnu energetsku učinkovitost Mac računalima, prije svega prijenosnicima kojima je ponajviše i namijenjen.

Obzirom da je Microsoft razvio operativni sustav Windows 10 on ARM, namijenjen njegovim uređajima i uređajima njegovih partnera koji koriste ARM procesore, postavlja se pitanje bi li se Windowsi 10 jednog dana mogli naći i na Appleovim računalima.

U izjavi Craiga Federighija, Appleovog potpredsjednika u odjelu softvera, u intervjuu koji je dao za Ars Technicu, navodi se da bi se tehnički Windowsi doista mogli naći u Macovima s M1 ARM procesorima, no hoće li se to ikada dogoditi, to ovisi samo o Microsoftu.  "Mi imamo ključne tehnologije za njih da to učine, da pokreću ARM inačice Windowsa, no to je odluka koju treba donijeti Microsoft. Macovi su to definitivno u stanju", navodi Federighi.

Drugim riječima, ništa ne sprječava Macove i Windowse da rade združeno, no hoće li Microsoft napraviti i licencirati inačicu Windows 10 on ARM operativnog sustava za Macove, zasad se ne čini previše realno. No vidjet ćemo što donosi budućnost, a vjerojatno će prvi eksperimenti doći od strane hakera koji sigurno neće propustiti priliku da zavrte Windowse 10 na MacBook Airu ili nekom drugom Appleovom uređaju. 

Podijeli