Windows 10 nakon tri godine popularniji od "Sedmice"

  • Objavljeno u Novosti

image

Nakon nešto više od tri godine od izlaska na tržište Windows 10  pretekao je ekstremno popularan i stabilan OS Windows 7 . U prosincu je Win 10 držao 39,22% tržišta desktop računala, dok je postotak računala s instaliranim Windows 7 OS-om iznosio  37% , sudeći po NetMarketShareu .

Zanimljivo je kako se  Windows 7 pri vrhu popularnosti zadržao deset godina, dok je Windows 8.1 zasjeo tek na peto mjesto.

Win10 koristi oko 700 milijuna uređaja, a Microsoft je njime pokušao olakšati baratanje konvertibilnim uređajima. Microsoft je s Windows Phone OS-om pokušao dotaknuti brojku od milijardu uređaja koji koriste njihove operativne sustave, no s porastom popularnosti i funkcionalnosti Androida i iOS-a ispostavilo se kako je tu brojku teško dostići.

Windows operativni sustavi imaju ukupnu zastupljenost od 87,71%, Mac slijedi s 9,61%, dok nešto više od 2% otpada na Linux.

Sredinom siječnja 2020. Microsoft prestaje s podrškom za Windows 7, a slijedi godina dana uvjeravanja poslovnih i privatnih korisnika na prelazak na njihov najnoviji operativni sustav kao što je bio slučaj u prelasku poslovnih korisnika s XP-a na Windows 7 prije desetak godina.