VIDEO: Stigao Note 10 sa S Penom kao daljinskim

  • Objavljeno u Novosti
image

Na svojem Unpacked 2019 događanju u New Yorku, Samsung je napokon predstavio novi Galaxy Note 10 telefon ili kako to neki vole reći phablet. Točnije rečeno predstavio je dva modela, 6,3-inčni Note 10 i i 6,8-inčni Note 10+.

Osnovni model je začudo dobio manji zaslon od prošlogodišnjeg Notea 9 koji je imao 6,4-inčni, ali Samsung je to očito napravio jako smišljeno, kako bi veličinu zaslona stavio u drugi plan i posvetio se drugim značajkama među kojima su posebno atraktivne nove značajke kamera i softver za njih te S Pen olovka koja je sada postala punokrvni daljinski upravljač.

Daleko od toga da je zaslon slab, jer ima najmanji rub (bezel) od svih modela do sada, a oba modela dolaze s Dynamic AMOLED panelima s HDR10+ mogućnostima, što između ostaloga znači da ćete dobiti žive i realne boje vrlo širokog raspona. Zaslon Notea 10 će vam pružiti HD+ rezoluciju (proširenu 1080p ili 2.280 x 1080 piksela), što je manje od prošlogodišnjeg modela koji je imao quad HD, no zato je quad HD rezolucija ostala rezervirana za zaslon Notea 10+.

Oba telefona posjeduju takozvani Infinity O zaslon koji prekriva cijelu površinu "prednjice", s iznimkom rupice za selfi kameru koja se nalazi na sredini gornjeg dijela malo ispod ruba uređaja, kao što možete pogledati u ovom videu.

 

Note 10/10+ uređaje pogoni 7-nanometarski 64-bitni osmojezgreni procesor uz pomoć 8 do 12 GB RAM memorije, a za pohranu na raspolaganju imate 256 GB u Noteu 10 te 512 GB ugrađene memorije u Noteu 10+ proširive do čak 1 TB, dok će vam energiju pružati baterija od 3.500 mAh koja se brzim punjenjem može napuniti za samo 30 minuta i omogućiti vam čitav dan rada, kažu Samsungovci. Dakako to je relativno, ali nešto moraju ostaviti i za naše testove u Vidilabu.

Kao što smo na početku rekli, Note 10/10+ sadrže S Pen olovku koja po prvi puta dolazi s akcelerometrom i žiroskopom, što joj omogućuje da se pretvori u pravi daljinski upravljač za telefon koji funkcionira izvođenjem gesti (pokreta). Na primjer, telefon možete staviti na tronožac i slikati selfi s bilo koje udaljenosti, a izvođenjem gesti odabrati bilo koju funkciju ili mod snimanja što djeluje poput čarobnog štapića Harrya Pottera.

S Pen sada također može automatski konvertirati rukom pisane bilješke u digitalni tekst te ga izvesti u bilo koji format koji želite, uključujući Microsoftov Word, a za to se brine neuralna procesna jedinica (NPU) u Snapdragon 855 procesoru. Geste su podržane i u brojnim aplikacijama koje uključuju PowerPoint, Kalendar i neke medijske playere, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Što se kamera tiče Note 10+ dolazi sa sličnim setupom koji smo mogli vidjeti u S10 5G telefonu, pa su tu ultraširoka kamera sa senzorom od 16 MP, širokokutni objetiv sa senzorom od 12 MP, 12 MP telefoto objektiv te VGA dubinski senzor za AR aplikacije. Prednja kamera posjeduje senzor od 10 MP, vidno polje od 80 stupnjeva i po prvi puta (za prednje kamere) sadrži Samsungov noćni mod koji se na S10 telefonima nalazio samo na stražnjim kamerama.

Vezano uz dubinsku kameru Note 10+ sada posjeduje i softver za 3D skeniranje objekata koji djeluje doista impresivno i posebno nas se dojmio tijekom prezentacije, pa bismo se usudili reći da je to najbolji 3D skener koji smo imali prilike vidjeti u pametnim telefonima. Samsungov prezenter je to demonstrirao 3D skeniranjem nekakvog dabrića oko kojeg je napravio jedan krug, da bi ga softver automatski i vrlo brzo prebacio u 3D model sa svim teksturama koje su se na njemu nalazile. Nakon toga dabra je animirao, što znači da je automatski postao "živ", a najimpresivnija značajka je što mu je dao mogućnost oponašanja pokreta osobe u koju je uperena kamera Note 10+ telefona, pa je u gotovo realnom vremenu pljeskao, širio ruke, okretao se i plesao.

Pored toga demonstrirano je da kameru možete okrenuti i prema nekom zaslonu poput televizora, "naciljati" neki lik ili glumca, a animirani lik koji ste sami 3D skenirali će ga savršeno imitirati. To je također jedna od značajki koje bismo željeli čim prije provjeriti u Vidilabu, jer nam je na prezentaciji djelovala gotovo nestvarno kvalitetno.  3D skenirani objekt pored toga možete direktno poslati i u 3D printer pa si izraditi figuricu ili recimo vlastitu bistu koju ćete postaviti ispred kuće umjesto vrtnog patuljka.    

Manji, Note 10 telefon posjeduje trostruke kamere koje se sastoje od "ultrawide" objektiva od 16 MP, standardnog od 12 MP s optičkom stabilizacijom slike te telephoto kamere od 12 MP, također sa stabilizacijom, dok je prednja kamera ista kao na  Note 10+ (10 MP s vidnim poljem od 80 stupnjeva).

Softver za kamere na oba modela je prilično "nabrijan" novim AI mogućnostima, modovima za uljepšavanje ili umjetničko "ukrašavanje" fotki i filmova, a na prezentaciji nam se posebno dopala mogućnost dodavanja bokeh efekta u video. To vam je onaj efekt koji zamuti sliku u pozadini nekog lika kojeg snimate tako da je samo on oštar, što je do sada bilo rezervirano samo za snimanje fotki. Razne mogućnosti video editora ugrađenog u Note 10/10+ telefone možete vidjeti u ovom videu.

Što se povezivosti i podrške za nove generacije mreža tiče, Note 10 će vam raditi na 4G (LTE), dok će Note 10+ imati i model koji podržava 5G mreže, no zasad samo na Verizonu u Americi.

Sve ove novosti u novim Note 10/10+ telefonima morat ćete dobro platiti. U SAD-u će se Note 10 prodavati za 949 dolara, a početna cijena Note 10+ modela iznosi 1.100 dolara, no platit ćete ga i dosta više ako želite da u njemu imate veću bateriju od 4.300 mAH, više RAM memorije (12 GB) i 5G povezivost. 

Eh da, jedna od razlika između ova dva modela je i u tome što Note 10 dolazi s "fiksnom" memorijom za pohranu i nema utor za SD karticu pa ćete ostati ograničeni na 256 GB, dok Note 10+ podržava SD kartice, pa ćete si memoriju moći proširiti, kao što smo rekli, do 1 terabajta.

Ako bismo trebali dati neki rezime Samsungovog predstavljanja Note 10/10+ telefona/phableta, mogli bismo reći da donose veliki broj jako zanimljivih unaprjeđenja, ali sve te novotarije ćete morati debelo platiti. Je li ovo najbolji pametni telefon na tržištu? Gotovo smo sigurni da će mnogi koji će ga testirati to tvrditi, a mi vam garantiramo da nećemo podleći tuđim pričama, sve dok nam to ne potvrde testovi u Vidilabu. Ako potvrde.

Podijeli