VIDEO: Robotska ruka piše, crta, gravira i igra šah

  • Objavljeno u Novosti
image

Jedan od posebno uspješnih tehnoloških crowdfunding projekata na Indiegogou je Hexbot, modularna robotska ruka koja može pisati, crtati, gravirati laserom te s vama igrati šah i druge igre na ploči. Projekt je prikupio traženih 50 tisuća dolara za samo 5 minuta, a u trenutku pisanja ovog teksta skupljeno je 1693% više nego što su tražili, odnosno ukupno 857.195 dolara ili 5.616.752 kn, pa će se u listopadu ove godine isporučivati svima koji su u kampanju uplatili 349 dolara (2287 kn).

Za te novce dobit ćete osnovni model "stolne" modularne robotske ruke na koju možete spojiti olovke, kistove, mekane hvataljke, prste, modul za lasersko graviranje i druge dodatke koje tvrtka namjerava izdavati naknadno. Promjena modula vrlo je jednostavna i obavlja se jednim klikom, što omogućuje svakome lako korištenje, a na nju možete spajati različita aplikacijska programska sučelja (API-e) te ju prilagoditi za razne potrebe, od proizvodnje na maloj skali i edukacije, pa sve do kućne zabave, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To znači da ćete Hexbota moći programirati blokovima, ali ćete uz njega ćete dobiti i API za napredne developere koji će koristiti Processing, Python i G-code.

Pored toga, Hexbotom nećete morati upravljati putem računala, jer su za njega napravili dodirni 3,5-inčni zaslon, u koji ćete ubacivati SD kartice s kodom za određene zadaće poput crtanja, graviranja i printanja, bez potrebe za spajanjem na PC.