VIDEO: Gadget omogućuje lociranje bez GPS-a i Bluetootha

  • Objavljeno u Novosti
image

Takozvani lokacijski "tagovi", odnosno uređaji koje postavljate na kofere, automobile, bicikle ili djecu kako biste mogli saznati gdje se nalaze, najčešće se temelje na Bluetooth tehnologiji, no ona omogućuje učinkovitost samo na udaljenostima do nekoliko desetaka metara. Drugi se uređaji temelje na GPS-u, uslijed čega su vrlo precizni i učinkoviti na bilo kojim udaljenostima, no njihova je mana u tome što troše puno energije, pa će se isprazniti prije nego što pronađete gdje ste ostavili svoju torbu punu računa i dokumenata.

Tvrtka iTraq se umjesto tim sustavima, za izradu svojih "lokacijskih pločica" poslužila tehnologijom koja pronalazi lokacije korištenjem signala s GSM antena teleoperatera, čime istovremeno donosi energetsku učinkovitost i domet koji se proteže na više kilometara.

Uređaj veličine kreditne kartice kojem najveći dio površine otpada na bateriju koja bi vam trebala potrajati do 3 godine, "ne zna" u svakom trenutku gdje se nalazi, već se nalazi u modu spavanja iz kojeg se budi, skenira, šalje podatke i ponovno pada u san prema intervalima koje mu zadate. 

Sustav lociranja putem GSM tornjeva ne ovisi niti o jednom određenom teleoperateru, jer ih iTraq može skenirati sve, na isti način kao što vaš laptop ili telefon može vidjeti sve Wi-Fi mreže u blizini. Podaci se šalju na iTraqov server koji će vašem pametnom telefonu poslati lokaciju predmeta ili osobe na koju ste postavili pločicu i tu je sva mudrost.

Jedini nedostatak ovog sustava za lociranje je u tome što nije toliko precizan kao GPS, pa vam možda neće pomoći da pronađete izgubljene ključeve u svojoj kući, no navode da je precizan u okviru prostora veličine jedne stambene zgrade, što će vam biti dovoljno da otkrijete gdje se otišlo igrati vaše dijete, gdje bježi lopov na vašem biciklu, ili u kojoj ste ulici ostavili automobil nakon jučerašnje pijanke.

Kada se iTraq nađe u prodaji, prodavati će se za 49 dolara (341 kn), a u tu cijenu će biti uključena i doživotna usluga lokacijskog servera.

Izvor: Indiegogo