VIDEO: Arm želi osvojiti 50 posto PC tržišta

  • Objavljeno u Novosti
image

Arm Holdings je na Computexu 2024 održao konferenciju na kojoj je izvršni direktor Rene Haas predstavio svoje viđenje budućnosti tvrtke. Haas očekuje da će više od 100 milijardi Arm uređaja biti spremno za AI do kraja 2025. godine.

Jedno od ključnih pitanja kojima se Haas pozabavio bilo je ima li svijet dovoljno energije za napajanje sve većih računalnih potreba umjetne inteligencije. Dok smo vidjeli neke nevjerojatne inovacije oko umjetne inteligencije, industrija je u zanimljivoj dilemi u kojoj, jer kako se procesori bolje nose sa zahtjevima performansi umjetne inteligencije, to je veća potražnja za energijom.

S Armovom idejom uređaja dizajniranih da rade na baterije, Haas vjeruje da je to razlog zašto vidi sve veće prihvaćanje Arma od strane vodećih pružatelja usluga u oblaku kao što su AWS, Google i Microsoft. Arm je energetski najučinkovitiji CPU na svijetu, a ušteda energije koju pruža već pokreće nevjerojatne AI inovacije.

Vodeća energetska učinkovitost je ono po čemu je Arm najpoznatiji u svojoj više od 30 godina povijesti i temelj onoga što mu je omogućilo da postane najprodornija računalna platforma na svijetu. Ipak, prema Haasu, ono što Arm zaista čini jedinstvenim je softverski ekosustav različit od bilo kojeg drugog.

Kao što je Haas istaknuo, Arm je postao de facto izbor za svaki veliki operativni sustav na svijetu. Računala s umjetnom inteligencijom koje je nedavno najavio Microsoft izvrstan su primjer za to, gdje se najčešće korištene aplikacije sada izvode izvorno na Windows on Arm OS-u.

"Zapravo, s ekosustavom od 18 milijuna programera softvera, više programera dizajnira za Arm CPU-e nego za bilo koje druge procesore danas", navodi Haas i dodaje kako razvojni programeri moraju biti u mogućnosti primijeniti inovaciju koju rade s umjetnom inteligencijom i pokrenuti je na hardveru u učinkovitom, energetski optimiziranom i predvidljivom stanju.

S time u vezi Haas je predstavio Arm KleidiAI, dio novog paketa računalnih biblioteka AI koje programerima olakšavaju pokretanje njihovih AI aplikacija na Armu. Haas je rekao: "Ako postoji nešto što smo naučili tijekom Armovih 30 i više godina, koliko god hardver bio izvrstan, ako nemate nešto čemu programeri mogu pristupiti, hardver vam neće biti od koristi." 

Na primjer, dok programeri rade na svojim modelima u sustavima kao što su TensorFlow, PyTorch, Llama 3 i MediaPipe, KleidiAI im omogućuje da uđu u sloj apstrakcije i iskoriste prednosti temeljnih hardverskih značajki za AI radna opterećenja kako bi postigli svoj puni potencijal izvedbe.

Uz sav veliki posao koji Arm radi kako bi omogućio razvojni AI ekosustav, Haas kaže da treba nastaviti isporučivati ​​proizvode s višim performansama i energetski učinkovitije.

Kako bi podijelio više informacija o tome, Chris Bergey, SVP i GM za Arm's Client Line of Business, izašao je na pozornicu kako bi govorio o nedavno najavljenim Arm Compute Subsystems (CSS) za klijentske uređaje.

Ovo je prvi put da je Arm predstavio fizičke implementacije svojih CPU-a i GPU-a u vodećim 3 nanometarskim čvorovima. Prema Bergeyju, ovo je važno jer Arm ekosustav sada može preuzeti dokazane, fizičke implementacije ovih jezgri na vodećim 3-nanometarskim čvorovima i brže doći na tržište s većim povjerenjem.

CSS za klijenta omogućuje proizvođačima čipova da se usredotoče na njihovu diferencijaciju oko platforme i onoga što Armv9 arhitektura može donijeti njihovim proizvodima sljedeće generacije. Kada ovo kombinirate s KIeidiAI, programeri imaju alate potrebne da u potpunosti iskoriste prednosti ovih hardverskih tehnologija sljedeće generacije.

S inovacijama kao što su Arm CSS i Kleidi AI, Haas očekuje da će više od 100 milijardi Arm uređaja biti spremno za AI do kraja 2025. To je nevjerojatan broj uređaja za koje je Haas rekao da neće samo preoblikovati industriju, već i cijeli planet.

Čitavu konferenciju Arma na Computexu 2024 možete pogledati u ovom videu.

Podijeli