Samsung predstavio senzor od 200 MP za Galaxy S23 Ultra

  • Objavljeno u Novosti
image

Samsung lansira svoj najnoviji senzor kamere od 200 megapiksela pod nazivom ISOCELL HP2. To je za pametni telefon relativno veliki senzor tipa 1/1.3 (dijagonalno oko 12 mm) s razmakom piksela od 0,6 mikrometara (μm).

Nudi više skupljanja svjetla od prijašnjih senzora i dolazi s novim HDR značajkama, a vjerojatno će se koristiti u Samsungovom nadolazećem pametnom telefonu Galaxy S23 Ultra.

HP2 koristi nešto što Samsung naziva Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) tehnologijom. Ovo u biti udvostručuje broj elektrona dostupnih iz svake foto diode, "povećavajući puni kapacitet piksela za više od 33 posto", napisala je tvrtka. To znači da piksel može zadržati više naboja prije zasićenja, smanjujući prekomjernu ekspoziciju i poboljšavajući reprodukciju boja u uvjetima jakog svjetla.

Kao i prije, može se transformirati u senzor od 1,2 μm od 50 MP ili 2,4 μm od 12,5 MP spajanjem četiri ili 16 susjednih piksela, što omogućuje bolje performanse pri slabom osvjetljenju. Može snimati do 8K videozapis od 30 fps u načinu rada od 50 MP (u odnosu na 24 fps na Galaxy S22). Također koristi nešto što se zove Smart-ISO Pro za snimanje HDR slika od 12,5 MP i 4K HDR do 60 fps.

Samsungov Galaxy S22 Ultra telefon imao je senzor od 108 MP, dok se HP1 čip od 200 MP koristio u drugim uređajima poput Motorola 30 Edge Ultra i Xiaomi 12T Pro.

Galaxy S23 trebao bi biti predstavljen za samo dva tjedna, 1. veljače 2023., kada ćemo saznati je li u njega ugrađen upravo ovaj novi senzor kamere. Vjerojatno je ugrađen, jer je Samsung na kraju priopćenja rekao da se već nalazi u masovnoj proizvodnji.

Podijeli