Samsung našao primjenu za kameru telefona od 200 MP

  • Objavljeno u Novosti
image

Samsung je odlučio svijetu demonstrirati snagu svojeg novog senzora kamere za pametne telefone Isocell HP1 od 200 megapiksela. Senzor koji se još ne može naći u telefonima na tržištu (no mogao bi uskoro) postavljen je na tiskanu pločicu i snimio fotku mace koja je potom ispisana na jumbo plakatu 1,5 puta većem od košarkaškog igrališta.

Isprint na platnu veličine 28 x 22 metra, ispisan u 12 traka, sada se nalazi na jednoj zgradi u Seulu, gdje se prolaznici mogu diviti Samsungovoj tehnologiji fotografiranja i ispisa. Koliko je u kvaliteti jumbo plakata doprinijela sama tehnologija Isocell HP1 senzora teško je reći, jer na bliskoj udaljenosti od njega sigurno nećete vidjeti sve detalje oštre i u visokoj rezoluciji.

Zapravo, pri 300 točaka po inču, standardnoj razlučivosti za većinu ispisa fotografija, gigantska fotka koju bi snimio Isocell HP1 od 16.384 x 12.288 piksela imala bi veličinu od 139 x 104 cm ako bi se ispisivala točka za piksel, a ovaj jumbo plakat je 20 puta veći, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ako ćete jednog dana poželjeti kupiti telefon sa senzorom kamere Isocell HP1, morate znati da će vam za njega trebati jeki procesor koji će moći brzo upravljati s velikim datotekama, veći buffer, više RAM memorije i dakako više pohrane, pa je jasno da će neki budući Samsungov flagship mobitel koji će imati ovaj senzor predstavljati pravu zvijer.

Mada znamo da količina megapiksela ne mora značiti ništa u kvaliteti fotografija, kada ćete nekom reći da na svojem telefonu imate kameru od 200 MP, sigurno ćete privući puno pažnje, kao što je to učinila velika maca prolaznicima u Seulu.

Podijeli