Samsung lansira prvi SSD temeljen na 5 nm kontroleru

  • Objavljeno u Novosti
image

Samsung je lansirao prvi SSD koji koristi kontroler izrađen na 5-nanometarskoj tehnologiji proizvodnje. Novi proizvodni proces omogućio je Samsungu da značajno smanji potrošnju energije SSD kontrolera i time smanji potrošnju energije cijelog SSD pogona.

Sa stajališta performansi, Samsungov PM9C1a nudi do 6 GB/s sekvencijalnu brzinu čitanja, kao i do 5,60 GB/s sekvencijalnu brzinu zapisivanja podataka, što je vrlo dobro za mainstream SSD pogon s PCIe 4.0 x4 sučeljem.

Pored toga, novi SSD pruža do 900 tisuća i 1 milijun nasumičnog čitanja i pisanja IOPS, što je u skladu s nekim od najboljih SSD-ova koji su danas dostupni na tržištu.

Uređaji za pohranu bit će dostupni u konfiguracijama od 256 GB, 512 GB i 1 TB, kao i u M.2-2230, M.2-2242 i M.2-2280 formatima kako bi se zadovoljile potrebe različitih dizajna prijenosnih računala.

Samsung kaže da novi PM9C1a SSD pruža do 70% veću energetsku učinkovitost po vatu od svog pretka PM9B1 i koristi približno 10% manje energije u stanju mirovanja.

Čip podržava Device Identifier Composition Engine (DICE) sigurnosni standard dizajniran za sprječavanje neovlaštenog mijenjanja firmwarea kao i raznih napada. Podrška za DICE posebna je prednost za OEM proizvođače računala, koji predstavljaju ciljano tržište za Samsungov PM9C1a.

Za sada još nije poznato koji će proizvođači prvi koristiti novi Samsungov PM9C1a SSD.

Podijeli