Prodano prvo kinesko kvantno računalo

  • Objavljeno u Novosti
image

Kineska tvrtka Origin Quantum, isporučila je svoje kvantno računalo pod nazivom Wuyuan prvom komercijalnom klijentu čije ime nije objavljeno.

To je za Kinu veliki iskorak, jer je ovime postala treća država iza SAD-a i Kanade koja isporučuje kvantna računala na komercijalnom tržištu.

Wuyuan sadrži 24 qubita, no nije poznato koliko kvantnih procesnih jedinica (QPU-a) koristi, no poznato je da se temelji na Kuafu KF-C24-100 kvantom čipu, radi s prilagođenim operativnim sustavom Origin Pilot, prilagođenim softverom i koristi cloud platformu koja omogućuje dijeljeni udaljeni rad, a radi na temperaturi od -273,14 C.

Mada Origin Quantum nije otkrio tko je kupio njegovo prvo kvantno računalo i za što će ga koristiti, poznato je da može pronaći brojne namjene, koje uključuju otkrivanje tajni svemira, krekiranje passworda, stvaranje novih oružja masovnog uništenja, kao i proizvodnju novih lijekova.

U međuvremenu Origin Quantum već radi na snažnijem kvantnom računalu pod nazivom Wukong, no nije poznato kakve će mu biti performanse.

Za kinesku tvrtku je dobro što se još nije našla na crnoj listi SAD-a, mada predstavlja konkurenciju američkim kompanijama koje rade i prodaju kvantna računala.

Podijeli