NOVI VIDI: Umjetna inteligencija blagodat ili prijetnja

  • Objavljeno u Novosti
image

Umjetna inteligencija. Što to jest? Kako je nastala? Koliko je pametna? Što može učiniti za vas a što umjesto vas? A što još ipak ne može? Sve su to pitanja na koja smo pokušali odgovoriti u velikoj temi o umjetnoj inteligenciji koju ćete pronaći u novom broju časopisa VIDI br. 274 koji se može kupiti na svim kioscima u zemlji. Osim što smo demistificirali što se krije iza tog "buzzworda", predstavili smo i hrvatske firme koje koriste AI algoritme za razne potrebe.

U današnje doba svi najčešće koristimo pametne telefone kao fotoaparate, no proizvođači kompaktnih mirrorless fotoaparata nimalo ih se ne boje, jer znaju da su još uvijek u stanovitoj prednosti pred mobitelima, iako ne toliko daleko kao nekad. Međusobno smo usporedili devet najboljih uređaja s našeg tržišta, pa prije kupnje definitivno bacite oko na naše testne slike i proučite iscrpnu foto temu.

U novom broju vam donosimo i detaljan pregled najpopularnijih servisa za streaming serija i filmova dostupnih na domaćem tržištu s opisom mogućnosti i top listama najboljeg sadržaja. Uz ovu temu ćete definitivno znati što možete očekivati ako se pretplatite, ili ako izaberete neki servis koji se ne plaća.

Matu Rimca, Damira Sabola, Matiju Žulja, Ladislava Jurića, Ivana Burazina i Berislava Marszaleka znamo kao vrlo uspješne i inovativne poduzetnike. Uvjerili smo ih da nam otkriju i svoje poslovne pogreške, kojih u svakoj velikoj poslovnoj priči neizbježno ima. Tako je nastala naša tema Epic F*ckups, u kojoj ćete saznati kakve su izazove morali savladati da bi danas bili tu gdje jesu, a usput ćete dobiti i korisne savjete kako ne biste ponavljali njihove greške. 

U ovo doba blagdana prigodno vam donosimo veliki Božićni Palac goreza kupnju u koji smo uvrstili čak 9 kategorija, pa ćete dobiti naše preporuke za kupnju 4K televizora do 4500 kn, monitora, grafičkih kartica, gaming tipkovnica, miševa, laptopa do 6000 kn, pametnih satova, budget i midrange telefona, kako biste nekoga (ili sebe) mogli obradovati nekim lijepim, korisnim i isplativim gadgetom.  

Osim što smo usporedili kompaktne mirorless fotoaparate, ovom smo prilikom odlučili izvesti i fotografski troboj tri najjača smartphone imena. Organizirali smo pravi foto obračun da vidimo koji je uređaj kralj mobilne fotografije, iPhone XS, Mate 20 Pro ili Galaxy Note 9, a njihove fotke smo usporedili i s referentnim fotoaparatom.

Niti u ovom predblagdanskom broju nismo zaboravili jednu dobru radionicu u kojoj ćete saznati kako uz pomoć Arduina i RFID-a možete napraviti sustav za otvaranje vrata magnetskom karticom.

Što se pojedinačnih testova hardvera tiče, ljubitelje grafike u igrama zanimati će kako je na testovima prošla Gigabyte RTX 2070 grafička kartica, dok će fanovi Appleovih telefona saznati što im može pružiti iPhone XR, jeftiniji brat najnovije generacije pametnih mobitela iz Cupertina.

U novom broju naći ćete i posebna prilog Vidi Wi-Fi zona u kojem vam otkrivamo kako ući u svijet audiofila bez da bankrotirate, a saznat ćete i što se na našem tržištu može naći u visokokvalitene hi-fi opreme.

Tu su dakako i najave najnovijih video igara koje se ovom prilikom vrte oko Diabla, pa ćete saznati je li Blizzard izdao franšizu mobilnim Diablom i je li igra koju rade naši susjedi veći Diablo od Diabla. Jesmo dovoljno puta rekli ime Diablo? Trk na kioske!