Novi DisplayPort za laptope s 8K ekranom

  • Objavljeno u Novosti
image

Ako mislite da su prijenosnici s 4K ekranom i 5K iMacovi besmisleno pretjerivanje, što tek mislite o tome da zaslon vašeg idućeg laptopa ima 8K razlučivost?

Na bojte se, za sada još nitko nije proizveo takvog, no VESA (Video Electronics Standards Association) je upravo predstavila Embedded DisplayPort (eDP) 1.4a video standard koji će omogućiti "sve-u-jedan" računalima i prijenosnicima korištenje 8K ekrana razlučivosti od 7.680 x 4.320 piksela.

Tehnologija koristi kompresiju kako bi "stisnula" čim više podataka u video feed, te može podijeliti ekrane u dva ili četiri segmenta, kako bi se sustav mogao nositi s tim dodatnim pikselima.

Novi VESA-in Embedded DisplayPort (eDP) v1.4a podržava Segmented Panel ekranske arhitekture koje mogu omogućiti tanje, lakše i jeftinije zaslone s manjom potrošnjom energije. Photo credit: Video Electronics Standards Asso

Mada ovo doista omogućuje pojavu 8K ekrana na prijenosnim računalima (užas), to nisu jedine prednosti eDP 1.4a standarda, pa VESA navodi da će proizvođači PC-a moći koristiti tanje i energetski učinkovitije ekrane, pa će se na primjer, laptopu s 4K zaslonom znatno produžiti trajanje baterije.

VESA očekuje da će isporuke sustava s novim DisplayPortom krenuti 2016. godine, pa smo sigurni da će iduće godine na nekom informatičkom sajmu netko pokazati barem jedan prototip laptopa s 8K ekranom, koliko god to nama sada djelovalo besmisleno.  

Izvor: DisplayPort

Podijeli