Nove SD Express kartice donose 4 puta veće brzine

  • Objavljeno u Novosti
image

Organizacija SD Association je objavila SD Express 8.0 specifikacije koje obećavaju transfer podataka brzinom do 3.940 MB/s, odnosno četverostruko brže u odnosu na originalne specifikacije, što znači da bi mogle nadmašiti i SSD disk u vašem računalu. Standard i dalje koristi NVMeExpress protokol, no donosi prednosti od dvolinijske PCIe 4.0 konekcije kako bi dobio veću propusnost.

SD Association kaže da ovo otvara vrata mnogim kategorijama uređaja. Jasno je da će dobro doći fotografima koji snimaju na velikim razlučivostima ili okidaju velike količine RAW fotografija u "burst" modu, no vjeruju da će ovo pomoći u snimanju 8K i VR videa, kao i u aplikacijama koje rade na mobilnim uređajima, pa biste recimo mogli dobiti ručnu konzolu s performansama pohrane kakve se uobičajeno očekuju na brzim laptopima.

Novi SD Express će podržavati kapacitete pohrane do SDUC, što znači da biste u (daljoj) budućnosti teoretski mogli kupiti karticu sa 128 TB.

Sada treba pričekati kada će tvrtke početi proizvoditi kartice i čitače koji će moći upravljati ovim brzinama, što možda neće biti tako brzo, barem što se tiče krajnjih mogućnosti, no ovo nam pruža kratki pogled u budućnost SD kartica koje bi u potpunosti mogle promijeniti svijet pohrane podataka.