Netflixova nova AV1 tehnologija na odabranim televizorima

  • Objavljeno u Novosti
image

Netflix od sada podržava AV1 kodek kod streamanja video sadržaja na odabranim pametnim televizorima, ali i na Amazon Fire TV uređajima, te PS4 Pro konzolama.

Zasad je broj modela uređaja prilično ograničen i najviše televizora dolazi od Samsunga, no Netflix kaže da surađuje s partnerima kako bi na čim više uređaja donio AV1 streaming s HDR-om.

AV1 koristi moderne procesore velike snage za streamanje videozapisa bolje kvalitete s više kompresije od ostalih video kodeka, a Netflix je u testiranju primijetio da AV1 isporučuje videozapise veće kvalitete uz istu brzinu prijenosa kao i drugi formati, dok su testeri primijetili manje padova u kvaliteti videa.

Ovaj potez Netflixa vjerojatno nije u potpunosti motiviran boljom izvedbom streaminga i ljubavlju prema korisnicima.  Budući da je AV1 kodek otvorenog koda, Netflix neće morati plaćati tantijeme da ga koristi. Kodek ima široku industrijsku podršku i njime upravlja Savez za otvorene medije (AOMedia), među čijim članovima su Apple, Amazon, Facebook (sada Meta), Google, Microsoft, Netflix, Samsung i neke druge poznate kompanije.

Netflix je prvi put podržao AV1 videozapise u svojoj Android aplikaciji u veljači 2020. U to vrijeme je reklamirao bolji streaming s AV1, rekavši da je vidio poboljšanje kompresije od 20 posto u usporedbi s VP9 kodekom.

Popis zasad podržanih televizora i drugih uređaja možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli