Microsoft ubija Cortanu za Android i iOS

  • Objavljeno u Novosti
image

Microsoft je napokon shvatio da je digitalna asistentica Cortana za mobilne platforme, odnosno Android i iOS bila neuspješni eksperiment, pa će ju početi eliminirati, prvo u Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji, a potom i na drugim svjetskim tržištima.

To ne znači da će Cortana biti u potpunosti ugašena, jer ju Microsoft planira integrirati u Microsoft 365 aplikacije. Nakon gašenja svi Cortana sadržaji koje su korisnici kreirali poput podsjetnika i listi više neće raditi u Cortana mobilnoj aplikaciji ili Microsoft Launcheru, no moći će im se i dalje pristupiti Cortanom u Windowsima. Pored toga, Cortana podsjetnici, liste i taskovi su automatski sinkronizirani s Microsoft To Do aplikacijom koja se može besplatno preuzeti i instalirati na pametni telefon.

Tranzicija Cortane s potrošački orijentiranog tržišta na enterprise korisnike je nešto što Microsoft želi već duže vrijeme, a ova objava potvrđuje da digitalna asistentica nije uspjela privući "obične" korisnike koji su se radije odlučili za Google Assistant i Alexu.