Microsoft otkrio koje podatke prikuplja s Android uređaja

  • Objavljeno u Novosti
image

Microsoft će uskoro lansirati svoj prvi Android uređaj Surface Duo, a sada je po prvi puta objavio informacije o podacima koje će prikupljati od korisnika koji će kupovati uređaje.

Ekipa iz Redmonda tvrdi da će prikupljati samo dijagnostičke podatke na dvije razine, "obavezne dijagnostičke podatke" i "opcijske dijagnostičke podatke", a korisnici će moći odabrati koju razinu će dopustiti Microsoftu, ili će to učiniti kasnije iz ekrana postavki.  

"Surface Duo prikuplja dijagnostičke podatke kako bi rješavao probleme i osigurao da uređaj radi ispravno i da mu nije ugrožena sigurnost. Ti podaci će nam također pomoći da poboljšamo Surface Duo i povezane Microsoftove proizvode i servise. Podaci ne uključuju vaše korisničko ime, email adresu ili sadržaj vaših datoteka", objašnjava Microsoft na svojoj stranici podrške.

Također navode da obavezni dijagnostički alati uključuju informacije o uređaju, poput imena proizvođača, vrste procesora i memorije, postavki uređaja, konfiguracije, inačice operativnog sustava, aplikacija i drivera koji su instalirani.  

Što se opcijskih podataka tiče, oni prikupljaju više podataka poput aktivnosti u aplikacijama i Edge pregledniku te uključuju povijest pregledavanja i pretraga.

Surface Duo dolazi s Androidom 10, no krajem godine bi trebala doći nadogradnja na Android 11.