HOW TO: Hlađenje tekućim metalom u novom Vidiju

  • Objavljeno u Novosti
image

U novom broju časopisa VIDI br. 272 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji odlučili smo "na vlastitoj koži" otkriti što je točno tekući metal namijenjen za hlađenje procesora, od čega se sastoji, kako se primjenjuje i, na kraju, zašto ga nema u dućanima poput ostalih tipova termalnih pasta.

Tekući metal dolazi u nekoliko varijanti, ovisno o proizvođaču i smjesama koje oni koriste. Temeljna smjesa koja se koristi naziva se Galinistan, odnosno mješavina mekog metala galija, indija i kositra. Standardan omjer takve mješavine je 68% Ga, 22% In i 10% Sn, no točni omjeri i eventualni dodaci smjesi ostaju tajna svakog proizvođača. Galinistan je u mnogim aspektima zamijenio živu, poput toplomjera. Ova smjesa za ljude nije otrovna, no izaziva koroziju drugih metala te provodi struju, što limitira njegovu upotrebu.

Bez obzira na to što za hlađenje tekućim metalom morate paziti znatno više nego pri korištenju pasta, rezultati su obećavajući, pa vam predlažemo da pogledate našu radionicu u novom Vidiju, jer došlo vrijeme za ultimativni obračun s toplinom.