Europski tech entuzijasti više preferiraju AMD nego Intel

  • Objavljeno u Novosti
image

Europsko hardversko udruženje EHA provelo je istraživanje nad 10.000 tech entuzijasta koji su trebali odgovoriti čiji bi idući desktop procesor odabrali, Intelov ili AMD-ov.

Rezultati istraživanja ukazali su da 60% hardverskih entuzijasta preferira AMD-ove CPU-e, što je za 10% više u odnosu na 2018. godinu i čak 20% više u odnosu na 2017.

EHA vjeruje da je povećani interes za AMD-ovim procesorima izazvalo lansiranje AMD Ryzen serije 3000, koja je značajno podigla performanse sa svojim 12-jezgrenim Ryzen 3900X i 16-jezgrenim Ryzen 9 3950X, prvim procesorima te klase na "mainstream" platformi.

Istraživanje sadrži i podatke o preferiranim GPU-ima od strane entuzijasta. AMD je zabilježio porast s 19% na 23%, no Nvidia i dalje dominira u grafici.

Porast AMD-ove dominacije u segmentu PC entuzijasta ne znači da je takva situacija i na tržištu, no AMD bi i tu mogao postizati još bolje rezultate jer su hardverski entuzijasti obično veliki influenceri i osobe koje ćete uvijek prve pitati za savjet kada kupujete ili nadograđujete računalo.  

Izvor: European Hardware Association