Asus lansira prvi OLED gaming monitor od 42 inča

  • Objavljeno u Novosti
image

Asus je iskoristio ovogodišnji CES kako bi lansirao par novih monitora, koji su posebno namijenjeni igračima i dolaze s impresivnim specifikacijama.

Prije svega, tu je 42-inčni ROG Swift OLED PG42UQ, koji tvrtka opisuje kao prvi 42-inčni OLED gaming monitor na svijetu. Pored njega, tu je i 48-inčni ROG Swift PG48UQ, još veći model sa slojem mikro teksture protiv odsjaja.

Tvrtka jamči preciznije boje i kaže da su se kod izrade fokusirali na toplinu s kojom se ti zasloni obično bore.

"Jedan izazov dizajna s OLED panelima je rasipanje topline. Budući da prekomjerna topline može utjecati na životni vijek proizvoda, nije neuobičajeno da proizvođači televizora ograničavaju razine svjetline kako bi radnu temperaturu zadržali oko 60°C," objašnjava Asus.

"Mi smo se oslonili na naše veliko iskustvo s hlađenjem matičnih ploča, grafičkih kartica i prijenosnih računala kako bismo dizajnirali prilagođeno rješenje za hlađenje ROG Swift OLED serije. Veliki prilagođeni hladnjak i pažljivo planiran raspored unutarnjeg protoka zraka maksimiziraju izmjenu topline kako bi radnu temperaturu održali ispod 50° C. Taj toplinski prostor dopušta ovim monitorima ponuditi vršnu svjetlinu od 900 nita, istovremeno ograničavajući pregrijavanje, čime mu se produžuju trajnost uz vrhunske performanse."

Novi monitori dolaze s dva HDMI 2.1 porta i dva HDMI 2.0 konektora, jednim DisplayPort 1.4 i USB-om.

Za razliku od većine HDMI 2.1 monitora, ROG Swift OLED zasloni koriste tehnologiju fiksne veze (FRL) za otključavanje pune propusnosti od 48 Gbps nove HDMI specifikacije. "To znači da možete igrati na 4K i 120 Hz na najnovijim igraćim konzolama, a sve to bez poduzorkovanja boje koja zamućuje sliku", tvrdi Asus.

Za sada nije poznato kada bi novi monitori mogli stići na tržište i po kojim cijenama.

Podijeli