Apple 1 računalo za milijun i pol eura

  • Objavljeno u Novosti
image

Želite li postati vlasnikom jednog od prvih i ekstremno rijetkih Apple-1 računala u drvenom kućištu koje su svojim vlastitim rukama složili Steve Jobs i Steve Wozniak, a imate koji milijunčić eura ili dolara viška, možete ga kupiti ili dati svoju ponudu u aukciji na eBayu. 

Računalo iz 1976. godine se nudi po početnoj cijeni od 1.750.000 dolara, što iznosi oko milijun i pol eura, a u opisu proizvoda eBay navodi da se radi o ekstremno rijetkom predmetu, prvom takve vrste u njegovoj ponudi, u potpuno funkcionalnom stanju, smještenom u originalno Byte Shop KOA drveno kućište s originalnim napajanjem i Datanetics tipkovnicom verzije D.

"Ovaj Apple-1 je nemodificirana originalna NT1 ploča u gotovo savršenom stanju s prednje i zadnje strane i može se vidjeti da na njoj nije bilo modifikacija ili popravaka. Sustav je verificiran kao originalni Apple-1 od strane eksperta Coreya Cohena i predstavljen je u kolovozu 2019. na Vintage Computer Festival West događanju, gdje je svaki dan bio potpuno operativan po 6 sati. Ovo je rijetka prilika jer na svijetu postoji samo 6 poznatih Apple-1 računala u originalnom Byte Shop KOA drvenom kućištu, a ovo je u najboljem stanju od svih ostalih", stoji u ponudi na eBayu.

Također navode da ćete uz njega dobiti originalne upute (manual), shematiku, sučelje za kazete, a od softvera Basic jezik, igre, low i high memorijske testove i još mnogo toga. Također dobivate i originalni Sony TV-115 s video modulatorom iz 1976. godine koji je Steve Jobs preporučio kao monitor za korištenje uz Apple-1.

Ako vas zanimaju tehnički podaci Apple-1 računala, reći ćemo vam da ga pogoni MOS 6502 procesor koji radi na 1 MHz, a na raspolaganju imate 4 KB standardne memorije, proširive na na 8 KB ili 48 KB korištenjem ekspanzijskih kartica.

Ukoliko ga kupite voljeli bismo da nam ga donesete na testiranje u Vidilab.