Antminer E9 je kao 32 GeForce RTX 3080 kartice

  • Objavljeno u Novosti
image

Rudarenje kriptovaluta pomoću grafičkih kartica već dugo vremena se ne smatra "profesionalnim", jer se za ozbiljni posao koriste specijalne ASIC mašine (aplikativno specifični integrirani sklopovi). Mada je većini ljudi najpoznatija kriptovaluta bitcoin, znalcima u svijetu kriptorudarenja je danas zanimljiviji Ethereum (ETH), za čije "kopanje" se odlučuju mnogi rudari koji smatraju da je energetski učinkovitije i donosi više pogodaka (Hasheva) u sekundi H/s korištenjem grafičkih kartica i ASIC strojeva.

Kineska tvrtka Bitmain najavila je svoj najnoviji Ethereum ASIC stroj pod nazivom Antminer E9, za koji kažu da donosi čak 3 Gigahasha (3 Gh/s), što je ekvivalent od 32 grafičke kartice GeForce RTX 3080, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U ovom trenutku Bitmain navodi samo da će Antminer E9 lansirati "uskoro", no bez podatka o točnom datumu izlaska i cijeni po kojoj će se prodavati.

Za usporedbu, najbrža ASIC mašina po nazivu Linzhi Phoenix Miner omogućuje 2,6 Gh/s, a prodaje se po cijenama koje variraju između 13.300 i 13.700 američkih dolara, što znači da bi Antminer E9 mogao koštati najmanje toliko, no donosi veću energetsku učinkovitost.

U usporedbi s 32 RTX 3080 grafičke kartice koje troše oko 7.500 vata, Antminer S9 troši oko 2.556 vata, barem sudeći prema informaciji koju iznosi Bitmain, a energetska učinkovitost od 0,85 J/M bi mogla biti veća i od Linzhi Phoenix Minera koji troši 3.000 W i donosi manji hashrate.

Ukratko rečeno, ako gradite svoju mining farmu, možda biste trebali pričekati izlazak novog kineskog ASIC stroja. 

Podijeli