Android spyware Exodus stigao na iOS

  • Objavljeno u Novosti
image

Stručnjaci tvrtke za računalnu sigurnost Lookout otkrili su iOS inačicu Exodus spywarea koji obično napada Android uređaje. Dobra stvar za većinu korisnika Appleovih telefona je u tome što se Exodus može naći samo u dućanima aplikacija "trećih strana", što znači da ga hakeri nisu uspjeli zakačiti u Appleov službeni App Store.

Lookout je spyware pronašao na phishing stranicama koje su napravljene sa svrhom da korisnika uvjere da se radi o službenim stranicama teleoperatera u Italiji i Turkmenistanu.

Kada se instalira na uređaj, spyware je u stanju pristupati kontaktima, fotografijama, video i audio snimkama, GPS informacijama i podacima o lokacijama uređaja. Napadač također može koristiti aplikaciju i za audio snimanje "na zahtjev", a zanimljivo je da se ukradene informacije s iOS uređaja pohranjuju na isti server gdje i pohranjuje i android inačica.  

Mada se ovoga ne trebate plašiti ukoliko koristite samo službeni Appleov dućan s aplikacijama, predstavlja dobar podsjetnik da Appleovi telefoni i tableti nisu imuni na spyware kao što to mnogi njihovi korisnici misle.