Android 11 beta na Pixel telefonima

  • Objavljeno u Novosti
image

Najnovija inačica Googleovog operativnog sustava Android 11 već je stigla na Pixel telefone određenog dijela korisnika, koji je testiraju u beta fazi.

Prema tvrdnji Mishaala Rahmana iz XDA Developersa, dvoje korisnika Pixel 4 XL telefona nedavno je dobilo nadogradnju na Android 11, pa sada imaju priliku testirati Beta inačicu.

Google je planirao lansirati Android 11 3. lipnja ove godine, no zbog pandemije je lansiranje odgodio, a za sada još nije objavio novi datum izlaska.

Među novostima Rahman ističe promjene u medijskom playeru koji je sad smješten u Quick Settings Panel, dozvolama za aplikacije vezanim uz lokaciju koje su proširene na mikrofon i kameru te prilagođavanju zaslona ovisno o vrsti ekrana. Bez obzira dolazi li telefon s rupicom, zubom ili suzom, Android 11 će ga automatski prilagoditi pa to neće morati činiti developeri.

Lagani facelifting dobivaju i ikone aplikacija, pa ćete na raspolaganju imati tri nova oblika ikona.

Druge novosti se zasad najviše odnose na olakšavanje posla developerima koji razvijaju aplikacije.

Mi smo dojma da novi Android ne donosi nešto specijalno, već bi se mogao smatrati svojevrsnom nadogradnjom "desetke", no treba pričekati dok ne dođemo sami u mogućnost detaljno ga testirati.