Alexa bolje razumije vaša pitanja

  • Objavljeno u Novosti
image

Ako ste ikada koristili pametne digitalne AI asistente u svojim telefonima ili drugim gadgetima, vrlo brzo ste otkrili da su sve drugo samo ne pametni. Zapravo su i dalje još jako glupi, pa ćete na mnoga pitanja koja im postavite dobiti smiješne odgovore koji nemaju veze s onim što ste trebali.

Amazonovi softverski inženjeri u odjelu za umjetnu inteligenciju kažu da su uspjeli znatno poboljšati algoritam strojnog učenja digitalnog asistenta Alexe kako bi bolje razumio kontekst pitanja korisnika i proširio svoj odgovor na relevantna potpitanja.

Oni su stoga AI-u omogućili prepoznavanje takozvanih "latentnih ciljeva" koji su implicitni u zahtjevima korisnika, ali nisu izravno izraženi. Na primjer ako korisnik puta koliko se dugo treba močiti vrećicu čaja u vrućoj vodi, Alexa bi mogla reći: "pet minuta je idealno vrijeme", a onda nastaviti razgovor potpitanjem: "hoćete li da postavim timer na 5 minuta?".

U drugom primjeru navode kako korisnik pita Alexu kakvo je vrijeme na određenoj plaži. Alexa će mu potom reći ili prikazati na zaslonu (ovisno o uređaju) vremensku prognozu za to područje i potom mu ponuditi druge informacije poput: "želite li da vam prikažem webcam video plaže?".

Amazonovi inženjeri kažu da se ovo čini jednostavnim, no ispod takve konverzacije se nalaze složeni algoritmi koji služe za detekciju latentnih ciljeva i njihovo oblikovanje u akcije koje često obuhvaćaju različite podkontekste i prikazuju ih korisniku na način koji će im djelovati kao prirodna govorna interakcija.

U svakom slučaju, ovo nije neka velika stvar u umjetnoj inteligenciji koja bi vas mogla zavarati na Turingovom testu, ali Amazonovi inženjeri kažu da je svaki i mali napredak na tom području značajan za budućnost razvija AI-a.

Više detalja o poboljšanom AI algoritmu Alexe možete saznati na ovoj poveznici.

Podijeli