AI Foundations je Nvidijin Gen AI servis u oblaku

  • Objavljeno u Novosti
image

Nakon što je zahvaljujući ChatGPT-u, umjetna inteligencija s kojom možete razgovarati prirodnim jezikom, dobivati odgovore na sva pitanja i koristiti je za pomoć u kreativnom pisanju, matematici, programiranju i drugim stvarima, to je privuklo i veliku pozornost tvrtki i organizacija koje bi takav AI voljele koristiti za svoje potrebe.

Nvidia sada ima rješenje za sve koji nisu u mogućnosti razviti vlastiti AI model od nule i utrenirati ga na enormnoj bazi podataka, pod nazivom AI Foundations.

U osnovi se radi o servisu u oblaku koji sadrži napredne Nvidijine generativne AI modele koji uključuju NeMo, Nvidijin tekst-u-slika engine za generiranje slike, BioNemo, model usmjeren na otkrivanje lijekova i molekula, izgrađen za medicinsku istraživačku zajednicu te Picasso, umjetnu inteligenciju sposobnu generirati slike, video i 3D aplikacije.

Ove usluge temeljene na oblaku usmjerene tvrtkama funkcioniraju kao prazni predlošci u koje tvrtke mogu unijeti vlastite baze podataka kako bi se posebno obučavale. Dakle, umjesto da se AI trenira na podacima koje izvlači s čitavog interneta poput Googleovog Barda, Nvidijin AI će omogućiti tvrtkama i organizacijama da ga prilagode svojim specifičnim potrebama koristeći vlastite podatke. Primjerice, moći ćete razviti ChatGPT koji će biti relevantan samo za istraživački odjel neke biotehnološke tvrtke. Modeli se mogu trenirati s bilo kojim od 8 do 530 milijardi parametara, što je više nego trostruko u odnosu na 185 milijardi parametara koje primjerice pruža GPT-3.5.

Na dan lansiranja novog servisa bit će dostupno 6 modela koji uključuju DeepMindov AlphaFold2, Meta AI ESM2 i ESMFold prediktivne modele ProtGPT-2, DiffDock i MoFlow.

Nvidija je objavila i partnerstvo s popularnim servisom za fotografije Shutterstockom koji će koristiti Picasso za generiranje 3D objekata iz tekstualnih unosa zahvaljujući novoj značajki pod nazivom Creative Flow.

Pored toga, Nvidia surađuje i s Adobeom u sklopu programa Content Authenticity Initiative. Dvije tvrtke su najavile planove za uključivanje značajki Picassa direktno u Adobeov paket softvera za editiranje, odnosno u Photoshop, Premiere Pro i After Effectse.

Detalj o značajkama, mogućnostima i dostupnosti AI Foundationsa potražite na ovoj poveznici.

Podijeli