VIDEO: Samobalansirajući električni motocikl

image

Kompanija Da Vinci Dynamics predstavila je svoj električni motocikl koji dolazi s impresivnim dometom od 250 km s jednim punjenjem baterija za vožnju u gradu ili 180 km na autocesti, no nama su najzanimljivije značajke koje mu pružaju hi-tech i robotske sposobnosti.

Motocikl od 135 konjskih snaga može od nule do stotke doći za 3 do 4 sekunde, a njegov baterijski paket od 17,7 kWh ima podršku za brzo punjenje razine 3 od 30 minuta , čime će se napuniti...

(1 Glasaj)

100 tisuća dolara za dizajn oružja u CS:GO

image

Valve želi osvježiti izgled igre Counter-Strike: Global Offensive novim skinovima oružja na temu snova i noćnih mora  a kako bi potaknuo kreativce na dizajniranje, pripremio je natječaj s nagradnim novčanim fondom ukupne vrijednosti od čak milijun dolara

Nakon završetka natječaja, tvrtka će odabrati 10 najboljih dizajna na temu snova i noćnih mora , a svakog od njihovih autora nagradit će sa 100.000 dolara

U propozicijama natječaja se navodi da svatko može poslati koliko god prijedloga želi, bilo kao...

(1 Glasaj)

Kineski maglev vlak ide 600 km na sat

image

Kina je proizvela novi ultrabrzi maglev "bullet train" vlak koji može postići brzine do 600 km/h , odnosno gotovo pola brzine zvuka. Novi vlak je javnosti predstavila državna tvrtka CRRC Corporation u Qingdau i rekla da će on biti najbrže kopneno transportno sredstvo na svijetu , a voziti će na relaciji između Pekinga i Šangaja .

Za prelazak te relacije duge 1.200 km trebat će mu 3,5 sati , što uključuje i vrijeme čekanja na postajama, po čemu se prilično...

(1 Glasaj)

VIDEO: Vojska testira ručne bombe dronove

image

Američki marinci u kampu Lejeune u Sjevernoj Karolini započeli su s testiranjem novog tipa letećeg drona pod nazivom Drone 40 . Ovoga puta se ne radi o quadcopteru namijenjenom nadzoru i izviđanju , već o pravoj letećoj ručnoj granati s daljinskim upravljanjem, kakve smo do sada mogli vidjeti u SF filmovima i video igrama poput Enemy Territory: Quake Wars.

Već i samo ime Drone 40 asocira na mali minobacač koji izbacuje projektile od 40 milimetara, s time da se ovdje...

(1 Glasaj)

Kraljica otvorila prvi čelični 3D printani most

image

Nizozemska kraljica Maxima svečano je otvorila prvi 3D printani čelični most na svijetu koji su izradili roboti tvrtke MX3D .

Most izrađen od 6 tona nehrđajućeg čelika dugačak 12 i širok 6,3 metra postavljen je preko kanala u Amsterdamu , a na njemu su radili dizajneri Joris Laarman Laba i brojni drugi partneri među kojima su ABB, Air Liquide, ArcelorMittal, Autodesk, AMS Institute i Lenovo .

Prema originalnom planu most je trebao biti izrađen na mjestu postavljanja, no zbog sigurnosnih...

(1 Glasaj)

VIDEO: Boss gitara s ugrađenim sintesajzerom

image

Boss je predstavio svoju novu električnu gitaru Eurus GS-1 koja donosi dašak moderne tehnologije uz čiju pomoć možete koristiti širok spektar zvukova sintesajzera koji ne moraju zvučati kao zvukovi gitare.

Gitara dolazi s polifonim Boss sint engineom i omogućuje da zvukovima i drugim značajkama upravljate ugrađenim gumbom ili pomoću nove bežične Bluetooth pedale EV-1-WL.

Na gitari je osobno radio predsjednik Bossa Yoshi Ikegami , koji je i predstavlja u ovom videu .

Sint engine ima 6 ugrađenih memorija sa zvukovima...

(1 Glasaj)

US Air Force pokazao novi nuklearni bombarder

image

B-21 Raider je teški strateški nuklearni bombarder velikog dometa koji je za Američko ratno zrakoplovstvo izradila tvrtka Northrop Grumman u okviru plana američke vojske za modernizaciju američkog nuklearnog vojnog programa.

Mada se projekt iz razumljivih razloga vodi kao najstrože čuvana tajna, US Air Force je odlučio javnosti pokazati jednu render sličicu novog zrakoplova, vjerojatno zbog laganog zveckanja oružjem prema Kini i Rusiji, kako bi "neprijateljske" zemlje vidjele da Amerika i dalje smišlja nove sprave koje bi ih trebale odvratiti od...

(1 Glasaj)

VIDEO: Iznajmljivanje automobila na daljinsko upravljanje

image

Američki startup Halo i teleoperater T-Mobile udružili su se kako bi krajem ove godine pokrenuli novi servis iznajmljivanja automobila bez vozača.

Servis će funkcionirati na taj način da će korisnik putem aplikacije zatražiti dostavu vozila na željenu lokaciju. Nakon narudžbe, operater servisa će mu pomoću daljinskog upravljanja dostaviti vozilo, nakon čega će korisnik moći sjesti za upravljač i koristiti ga kao klasični rent-a-car .

Nakon što više neće trebati auto, korisnik će poslati poruku servisu koji će ponovno angažirati svojeg...

(1 Glasaj)

I uže za preskakanje može biti pametno

image

U današnjem svijetu gotovo se ne može naći ništa što ne nosi pridjev pametno , od satova, automobila, nakita, odjeće, tenisica, pa sve do stanova, kuća i čitavih gradova. Stoga nas nimalo ne čudi da smo dobili priliku vidjeti i jedno pametno uže za preskakanje koje proizvodi tvrtka Hyger .

Njezino uže pod nazivom Hyrope , uparuje se s aplikacijom pametnog telefona kako biste u realnom vremenu mogli pratiti količinu skokova, tempo, brzinu i sagorijevanje kalorija.

Pored toga, u aplikaciji...

(1 Glasaj)

VIDEO: Prva 3D printana škola na svijetu

image

Tvrtka 14Trees koju je osnovala britanska organizacija CDC Group s idejom gradnje jeftinih i dostupnih kuća u siromašnim krajevima Afrike , dovršila je prvu 3D printanu školu na svijetu.

Škola sagrađena u Malawiju otvorila je vrata učenicima prošli mjesec, a CDC Group i 14Trees vjeruju da je to tek početak gradnje stambenih i drugih prostora u siromašnim krajevima Afrike pa planiraju 3D printanjem izgraditi čitave stambene četvrti i naselja.

Škola je postavljena u okrug Yamba , a tvrtki 14Trees je...

(1 Glasaj)

Istražili smo koncept pametnih gradova

image

Smart City nije jedna stvar ili rješenje. To je okvir koji na osnovi jake inftrastrukture u vidu IoT, 5G ili neke druge mreže, odnosno komunikacijske tehnologije te uređaja i protokola informacijske tehnologije povezuje niz rješenja kako bi poboljšao život ili riješio probleme u urbanim sredinama.

 Kada trenutačno govorimo o pametnom gradu, zapravo razgovaramo o nizu senzora i aktuatora povezanih IoT mrežom uz aplikativna rješenja u Cloudu koji u realnom vremenu rješavaju probleme grada. Da malo demistificiramo taj veliki pojam pametnog...

(1 Glasaj)

Prototip samoodržive kućice u luksuznom resortu

image

Talijanska arhitektica Beatrice Bonzanigo još je 2019. godine predstavila koncept samoodržive kućice za odmor pod nazivom Casa Ojalá , a sada koncept prerastao u prvi prototip koji je postavljen u luksuzni hotelski resort Rosewood Castiglion del Bosco u Italiji, gdje zainteresirani kupci mogu pogledati i isprobati ovu neobičnu kućicu ovalnog dizajna koja je već pokupila nekoliko uglednih nagrada za arhitektutu i dizajn.

Kućica posjeduje samo 27 kvadratnih metara stambenog prostora i sastoji se od betonskog temelja i čelične baze, dok...

(1 Glasaj)