VIDEO: Vojska testira ručne bombe dronove

image

Američki marinci u kampu Lejeune u Sjevernoj Karolini započeli su s testiranjem novog tipa letećeg drona pod nazivom Drone 40. Ovoga puta se ne radi o quadcopteru namijenjenom nadzoru i izviđanju, već o pravoj letećoj ručnoj granati s daljinskim upravljanjem, kakve smo do sada mogli vidjeti u SF filmovima i video igrama poput Enemy Territory: Quake Wars.

Već i samo ime Drone 40 asocira na mali minobacač koji izbacuje projektile od 40 milimetara, s time da se ovdje radi o granati cjevastog dizajna opremljenoj s četiri rotora koju jedan vojnik ispušta iz ruke, a drugi njom upravlja pomoću daljinskog upravljača. Pored toga dron bombu je također moguće ispucati i iz bacača kao običnu minobacačku granatu.

Drone 40 je opremljen kamerom koja u realnom vremenu streama video na zaslon daljinskog upravljača, što omogućuje precizno pogađanje meta pri brzini leta do 72 km/h, a baterija omogućuje između 30 i 60 minuta leta, dok se njime daljinski može upravljati do udaljenosti od 20 km.

Osim kamere i eksploziva, Drone 40 može nositi dimne i "flash-bang" granate, kao i laserski označivač za navođene projektile iz zrakoplova, tenkova i raketnih sustava, čime mu se taktičke mogućnosti još više proširuju.

Kako marinci testiraju Drone 40 možete vidjeti u ovom videu.

Podijeli