VIDEO: Vlak na vodik prešao 2803 km bez punjenja

  • Objavljeno u POP TECH
image

Vlak FLIRT H 2 koji je razvila švicarska tvrtka Stadler Rail AG, ušao je Guinnessovu knjigu rekorda nakon pilot testa u kojem je na pogon vodikovih gorivih ćelija prešao čak 2.803 kilometra bez dolijevanja goriva ili ponovnog punjenja.

Stadler je prvi put predstavio FLIRT H 2 javnosti na InnoTrans 2022 događanju u Berlinu. Značajan broj detaljnih rješenja razvijen je za integraciju gorivih ćelija i sustava za pohranu vodika u modernu liniju proizvoda FLIRT prigradskih vlakova. Ova su rješenja od tada temeljito testirana, prvo u Švicarskoj, a nedavno i na namjenskom ispitnom krugu u Coloradu u Sjedinjenim Državama.

Pred kraj testiranja, tvrtka je bila nestrpljiva da dokaže pouzdanost i sposobnost ovog inovativnog vlaka. Kako bi se to postiglo, pokušaj postavljanja novog rekorda za domet vlaka na vodik bez dolijevanja goriva ili ponovnog punjenja poduzet je pod budnim nadzorom tima za ocjenjivanje Guinnessovih svjetskih rekorda, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dr. Ansgar Brockmeyer, EVP marketinga i prodaje u Stadleru rekao je: “Ovaj svjetski rekord uspostavlja idealan raspon performansi naše vodikove verzije najprodavanije FLIRT električne višestruke jedinice, FLIRT H 2 . Ovo je monumentalno postignuće cijelog našeg tima i vrlo smo ponosni što imamo još jednu rekordnu titulu.”

Putovanje prema svjetskom rekordu započelo je u večernjim satima 20. ožujka 2024. kada je vlak krenuo u svoje prve krugove po ispitnoj stazi. Tim inženjera iz Stadlera i ENSCO-a nastavio je voziti vozilo u smjenama tijekom cijele noći i sljedećeg dana i zaključio uspješan pokušaj 22. ožujka 2024. u 12.23 sati po srednjoeuropskom vremenu, prešavši 2.803 kilometra za nešto više od 46 sati s jednim punjenjem spremnika.

Stadler je prvi proizvođač vlakova u svijetu koji proizvodi uskotračne vodikove vlakove. U Europi su talijanski željeznički operateri Ferrovie della Calabria (FdC) i ARST već naručili vlakove, što znači da je Stadler za isporuku već ugovorio ukupno 15 vozila na vodik u Italiji.   

Podijeli