VIDEO: Toyotin autonomni auto pametniji nego ikada

  • Objavljeno u POP TECH
image

Toyota na CES 2019 sajmu predstavlja nadograđenu P4 platformu za autonomne automobile, koja je instalirana na najnoviji sedan Lexus LS 500h.

Osim novih dizajnerskih rješenja koja autu pružaju ljepši vanjski izgled i spajaju vanjsku senzoriku i kamere s vozilom u jednu oku ugodnu cjelinu, nova platforma dolazi i s novim računalnim sustavom koji je znatno jači u odnosu na računalo prošle generacije, dok je istovremeno puno manji, pa su ga smjestili u pozadinu stražnjih sjedala bez žrtvovanja prtljažnog prostora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Toyota Research Institute se također potrudio da P4 ugrade i u sve testne autonomne aute druge i treće generacije, kao i da svo napajanje autonomni sustav vuče iz hibridnog pogona, dok mu baterija od 12 volti služi samo kao pričuva.

Što se novih senzora tiče, Toyota je u sustav dodala dvije nove bočne kamere i dva senzora koji su proizvedeni specijalno za autonomna vozila. Na tiskovnoj konferenciji na ovogodišnjem CES-u šef tvrtke (CEO) dr. Gill Pratt objasniti će Toyotin napredak u sustavima autonomne vožnje i otkriti brojne detalje o poboljšanjima koja donosi 4. generacija u autima koji će samostalno razvoziti sportaše i dužnosnike u Tokiju tijekom Olimpijade 2020. godine.