VIDEO: Studenti napravili minijaturni Hyperloop vlak

image

Od kako je Elon Musk 2013. godine predstavio svoj koncept HyperLoop nadzvučnog vlaka, koji će se kretati u cijevima pod vakuumom, izazvao je veliko pozornost medija i znanstvene zajednica, nakon čega su se počele osnivati čak i tvrtke koje tu tehnologiju žele donijeti u stvarnost.

U međuvremenu, SpaceX je s ciljem promocije tehnologije, pokrenuo natječajza studentske timove, s ciljem da studenti dokažu da koncept funkcionira, te da naprave najbolje funkcionalne kapsule za prijevoz putnika, koje će se potom izgraditi u pravoj veličini i testirati na SpaceX-ovoj testnoj trasi dužine 1600 metara, koje će biti izgrađena u Hatwhorneu.

Ovih je dana studentski tim s Odjela mehaničkih znanosti i inženjerstva (MechSE) na Sveučilištu Illinois, pod vodstvom profesora Carlosa Pantano-Rubina, predstavio svoj prvi mali model budućeg Hyperloop vlaka u omjeru 1:24.

Kao što ćete moći i sami vidjeti u ovom videu, ovo je još daleko od potvrde koncepta Hyperloop vlaka, jer cijevi nisu pod vakuumom, pa nas sustav podsjeća više na neku inačicu elektromagnetskog vlaka tipa Magleva. Stoga vjerujemo da vas ovo neće nimalo impresionirati, što znači da studentski timovi širom svijeta još uvijek imaju veliku priliku da do 2016. godine naprave svoj Hyperloop vlak, kojim će ekipu SpaceX-a uvjeriti da je baš njihovo rješenje ono što traži Elon Musk.

Mislimo da bi ovo mogao biti dobar izazov za studentske timove na našim fakultetima, jer se studenti često žale na dosadne i neoriginalne projekte koji su im ponuđeni u okviru programa studiranja. Mislimo da bi svi voljeli raditi na razvoju futurističkog vlaka koji se kreće brzinama većim od 1000 km/h.    

Izvor: University of Illinois

Podijeli