VIDEO: Stiglo je doba električnih putničkih zrakoplova

image

Izraelski proizvođač zrakoplova Eviation prije dvije godine je predstavio prototip malog putničkog električnog zrakoplova koji može prevoziti 9 putnika i 2 člana posade na udaljenost od 1000 km s jednim punjenjem baterija i tada je obećao da će 2019. godine krenuti u komercijalnu uporabu.

Na ovogodišnjem Paris Air Showu Eviation je predstavio konačnu inačicu aviona pod nazivom Alice i rekao da je obećanje ispunio, s obzirom da će se prva flota njegovih električnih zrakoplova uskoro vinuti put neba zahvaljujući aviooperateru Cape Air u SAD-u, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Električni zrakoplov Alice je dužine od 12,2 m i raspona krila od 16,12 m, a pogone ga tri motora po 260 kW, s tri propelera koji ga guraju prema naprijed krstarećom brzinom od 463 km/h, a nalaze se na krilima i repu, dok mu energiju pruža litij-ionski baterijski paket od 900 kw.

Eviation kaže da Alice zahvaljujući održivosti, malim cijenama održavanja i komponenti, niskoj razini buke i nultim emisijama štetnih sastojaka pokreće novo doba putničkog zrakoplovnog prometa. Vjerojatno će proteći još neko vrijeme dok se na nebu ne nađu veliki putnički zrakoplovi koji će na električni pogon prelaziti velike udaljenosti i prevoziti stotinu ili više putnika, no ovo je dobar zamah ka tom smjeru.