VIDEO: Nissan testira pogon za japanski mjesečev rover

  • Objavljeno u POP TECH
image

Nissan surađuje s japanskom svemirskom agencijom JAXA na razvoju upravljačkog sustava za pogon mjesečevog rovera, koji predstavlja evaluaciju sustava korištenih za električni automobil Nissan Leaf.

Konkretno se radi o upravljačkom sustavu e-4ORCE  za svaki pojedinačni kotač koji će se naći i u e-4ORCE električnom crossoveru koji bi trebao stići na tržište 2022. godine, a japanskom mjesečevom roveru će omogućiti da se može izvući iz svakog terena na Mjesecu ukoliko negdje zapne.

Kako bi testirali e-4ORCE sustav inženjeri Nissana i JAXA-e za njega su na poligonu izradili različite terene koji simuliraju razne konfiguracije tla na Mjesecu, a među tehnologijama koje testiraju je i mogućnost minimalnog okretanja svakog kotača kako se rover ne bi ukopao i zapeo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Što se tiče drugih sustava koje razvijaju za rover, JAXA i Nissan ne žele iznositi nikakve detalje, no Toshiyuki Nakajima iz Nissanovog Odjela za napredno inženjerstvo vozila kaže da će sve stvari koje rade za Mjesec svoju primjenu naći na Zemlji.

JAXA osim s Nissanom, na mjesečevim vozilima surađuje s Hondom i Toyotom kako bi pripremila tehnologije za misije na Mjesecu, što znači da bi se e-4ORCE tehnologija jednog dana mogla naći i u vozilima koja će na Mjesecu prevoziti ljude.

Podijeli