VIDEO: La Voiture Noir je najskuplji auto na svijetu

  • Objavljeno u POP TECH
image

Kada govorimo o najskupljim automobilima poput modela Rimac C_Two, Pininfarina Battista i Aston Martin AM-RB 003, to podrazumijeva vozila koja se kreću u okviru oko milijun dolara (plus-minus par stotina tisuća do milijun-dva), no Bugatti je na Geneva Motor Showu prikazao hiperutomobil koji ih po cijeni daleko nadmašuje i vjerojatno je najskuplji osobni auto svih vremena na svijetu.

Njihov La Voiture Noir koji se može prevesti jednostavno kao "Crni auto" i temelji se na Chironu, dolazi s osnovnom cijenom od 12,5 milijuna dolara.  

Pogon automobila je u osnovi isti kao Chironov, što znači da se radi o 8-litrenom 16-cilindarskom motoru s četiri turbopunjača koji stvara "solidnih" 1500 konja snage. Nije nam poznato može li ići brže od Chirona koji je limitiran na 420 km/h, no vrlo vjerojatno nije sporiji od njega. Još je poznato kolikka mi je potrošnja goriva, pa kažu da će u gradskoj vožnji trošiti 35,2 litre benzina na 100 km, izvan grada 15 l, a u prosjeku (kombinirano) 22,5 l.

Automobil je unikatan, što znači da ga može kupiti samo jedna osoba, a izrađen je iz počasti prema legendarnom Bugattijevom Type 57 Atlanticu iz 1936. godine, pa dizajnom pomalo podsjeća na njega. Sličnost s Atlanticom najviše se vidi u stražnjem dijelu, po kojem se potpuno razlikuje od Chirona.

Hauba koja prekriva motor je perforirana kako bi se omogućio istek vrućeg zraka, a u odnosu na Chiron potpuno su redizajnirani kotači, kao i kabina kakvu do sada Bugatti još nije proizvodio. Sa stražnje strane izlazi čak 6 "auspuha" (ispušnih cijevi), odnosno dvije više od Chirona i jedna više od Atlantica, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Koliko god cijena djelovala pretjerano, Bugatti je potvrdio da je auto već prodan neimenovanom kupcu koji je za njega platio čak 16,5 dolara. Kažu jedino da se radi o velikom fanu Bugattija, a u nekim automedijima se pojavila priča da se radi o bivšem direktoru (CEO-u) i predsjedniku upravnog odbora Volkswagena Ferdinandu Piechu, uvelike zaslužnom za razvoj današnjeg Bugattija.

Podsjetimo se, Bugatti je 1998. godine otkupila Volkswagen grupa s idejom da napravi najjači, najbrži i najskuplji auto na svijetu, a Piech i društvo su u tome savršeno uspjeli, pa su hiperautomobili tog brenda najpoznatiji na svijetu upravo po tim značajkama.

Nekako imamo osjećaj da se Bugatti ovim autom želi malo narugati Rimcu i drugim proizvođačima električnih hiperautomobila, a možda ga je napravio i kao svojevrsni spomenik industriji vozila s unutrašnjim sagorijevanjem koji će poslati poruku -"kad benzinci već odlaze sa scene, neka odu na veličanstveni način".