VIDEO: Japanski rep ljudima popravlja držanje

image

Svi znamo koliko je moderni Japan neobična zemlja s mnogim ludim izumima i gadgetima, a jedan od najnovijih bizarnih proizvoda iz zemlje izlazećeg sunca dolazi u obliku robotskog repa koji je namijenjen ljudima.

Znanstvenici i inženjeri sa Sveučilišta Keio kažu da njihov robotski rep pod imenom Arque čini upravo ono što za što prave repove koriste životinje, odnosno pomaže u održavanju ravnoteže kao produžetak tijela. U slučaju ljudi rep bi nam trebao pružiti dodatnu stabilnost i ravnotežu pri određenim zadaćama kada se brzo krećemo ili nosimo teške predmete te popravljati držanje i čuvati kralježnicu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga ga vide i zanimljivim za gaming industriju, pa bi u VR igrama mogao ljude izbacivati iz ravnoteže ili im pružati realistični osjećaj lika s repom poput guštera ili dinosaura.  

Jednom kada se rep montira na čovjeka ponaša se kao protuteža. Na njemu se nalaze četiri umjetna mišića koji rep mogu skupljati ili širiti korištenjem zračnog pneumatskog sustava koji upravlja kretanjem repa. Obzirom da je rep spojen cijevima za zrak na taj sustav, nije potpuno mobilan pa se ne možete prošetati daleko, no znanstvenici će pokušati izraditi i mobilnu inačicu pneumatike, pa bi, vjeruju, mogao biti od koristi radnicima u tvornicama koji rukuju teškim teretima.

Ne znamo razmišljaju li o tome hoće li rep na ljudima biti društveno prihvatljiv, no to su Japanci, pa znamo da ih to vjerojatno previše ne brine. Bilo bi fora vidjeti radnika koji bi u Hrvatskoj pristao nositi rep na baušteli.