VIDEO: Hibridni leteći taksi s dometom od 720 km

  • Objavljeno u POP TECH
image

Glavni problem s letećim automobilima na električni pogon još uvijek je njihov domet jer baterije ne mogu omogućiti letove koji bi bili usporedivi s letjelicama na fosilna goriva, iako se polako postiže neki napredak po tom pitanju.

Pored toga, električne letjelice ne mogu postizati ni brzine po kojima bi konkurirale klasičnim avionima, pa se stoga brojni proizvođači eVTOL "letećih taksija" odlučuju na hibridni pogon.

Među njima je češka tvrtka Zuri iz Praga, koja razvija eVTOL s krilima i hibridnim pogonom, zahvaljujući čemu žele postići domet od 720 km i brzinu do 320 km/h.

Češka tvrtka se odlučila na dizajn s velikim krilima na kojima se nalaze 4 reda stalaka s po dva rotora za vertikalno uzlijetanje i slijetanje, dok se na repu nalazi propeler koji gura letjelicu i omogućuje joj horizontalni let.

Za uzlijetanje i slijetanje rotori za vertikalni let rade na električni baterijski pogon, dok stražnji propeler za horizontalni let koristi motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Zuri je održao prvi letni test prototipom jednosjedom u kojem je testirao uzlijetanje i lebdenje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tvrtka je od anđela investitora za razvoj projekta dobila 2,7 milijuna dolara, što je po njima "dovoljno za trenutnu razvojnu fazu". Za komercijalnu inačicu letjelice za 5 putnika očekuju ulaganja od nekoliko stotina milijuna dolara.

Podijeli