VIDEO: Električni avion s fiksnim krilima prešao 33500 km

  • Objavljeno u POP TECH
image

Zrakoplovna tvrtka Beta Technologies već nekoliko godina testira svoje električne zrakoplove Alia 250 (s vertikalnim uzlijetanjem) i CX300 (s fiksnim krilima), a sada se pohvalila da CX300 kreće u proces certificiranja i puštanja u serijsku proizvodnju za regionalne medicinske, teretne, obrambene i putničke primjene.

Tijekom testiranja CX300 je do sada preletio više od 35.400 km, uključujući jedan neprekidni let od 620 km s jednim punjenjem baterije i kažu da je jedina električna letjelica koja leti kroz prometni zračni prostor klase B i C, radeći u raznim vremenskih uvjeta.

Letjelicu su testirali probni piloti američkog ratnog zrakoplovstva, vojske i Savezne uprava za civilno zrakoplovstvo FAA, kako bi procijenili njezine sposobnosti i dali joj zeleno svjetlo za komercijalnu uporabu u civilnom putničkom prometu.

Beta Technologies trenutno dovršava proizvodni pogon u South Burlingtonu i nada se da će konačno sastavljanje i serijska proizvodnja CX300 započeti u nadolazećim mjesecima. Bude li sve ostalo po planu, tvrtka očekuje početak isporuka kupcima od 2025. godine, a aviooperateri, uključujući Air New Zealand, i Bristow te biotehnološka tvrtka United Therapeutics, već su naručili CX300 jer žele elektrificirati svoje flote u budućnosti. Specifikacije serijskog modela još nisu objavljene.

Tvrtka ujedno gradi multimodalnu mrežu za punjenje diljem SAD-a kako bi podržala prijelaz na električno zrakoplovstvo, koja je osmišljena da podržava električne letjelice drugih tvrtki, ali i električne automobile.

Kako leti CX300 možete pogledati u ovom videu

Podijeli