VIDEO: Dron za otkrivanje podvodnog blaga

image

Brojne dokumentarne serije na TV-u posvećene su potrazi za potopljenim galijama, podmornicama, gusarskim brodovima i vrijednim metalima koje su prenosili, no pronalazak nečeg vrijednog poput španjolskih srebrnjaka ili zlatnih poluga prilična je rijetkost, ponajviše zbog toga što ne postoje tehnologije koje bi nam mogle otkriti one stvari koje su zakopane ispod površine morskog dna.

Floridski startup Seafarer Exploration vjeruje da ima najboljeg robotskog tragača za potopljenim blagom u vidu novog drona pod nazivom SeaSearcher kojeg je razvio inženjer Tim Reynolds, CEO partnerske tvrtke Wild Manta.

Prototip podvodnog drona ima pogon na baterije, no najveća vrijednost mu je sposobnost otkrivanja i razlikovanja raznovrsnih tipova metala zakopanih do 10 metara ispod morskog dna te kreiranje 3D digitalnih mapa s njihovim lokacijama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Dobio sam dozvolu za spašavanje starih španjolskih i drugih olupina duž obale Floride", kaže izvršni direktor Seafarera Kyle Kennedy. "Svi ti brodovi su pristajali u Havani, napunili bi se zlatom iz Novog svijeta i krenuli uz Golfsku struju prije nego što bi se uputili preko oceana, a na njihovim rutama su ih potapale oluje. Postoji više od tisuću ovih brodoloma, ali problem je što nikada nije postojala oprema koja bi nam pokazala gdje je zlato i srebro ispod pijeska."

Detalji tehnologije koju SeaSearcher koristi za detekciju i klasifikaciju metala strogo su čuvana poslovna tajna, no kažu da se dron može spustiti na dubinu do 100 m, zatim krstariti oko 1 m iznad morskog dna, emitirajući elektromagnetske, RF i akustične valove različitih formata modulacije. Koristeći algoritme temeljene na strojnom učenju koji rade u stvarnom vremenu, analizira način na koji su svi zakopani metalni objekti "energetizirani" tim valovima. Kao rezultat toga, vozilo navodno može odrediti dubinu na kojoj se ti objekti nalaze, zajedno s vrstom metala od kojeg su napravljeni.

U terenskom testu nedavno provedenom na lokaciji olupine u Floridi, SeaSeacher nije pronašao zlato ili srebro, ali je identificirao predmete od mjedi, željeza, bakra, aluminija, olova i nehrđajućeg čelika.

Geografski položaj detektiranih metala utvrđuje se na dva načina. Prije svega, budući da radio valovi ne putuju dobro kroz vodu, SeaSearcher vuče antensku plutaču duž površine iznad sebe. GPS koordinate te plutače se bilježe i šalju posadi, na obližnjem pomoćnom brodu s kojeg je SeaSearcher lansiran.

Sustav također može koristiti i sustav triangulacije koji je razvila američka mornarica te uključuje uronjenu platformu koja visi preko bočne strane pomoćnog čamca, gdje šalje i prima sonarne pingove prema dronu i od drona.

Budući da Seafarer ne želi da se konkurenti dočepaju tehnologije i shvate kako točno radi, planovi tvrtke su da ponudi SeaSearcher i operatera kao uslugu klijentima koji traže blago. Kennedy vjeruje da bi usluga trebala biti dostupna u roku od šest mjeseci, a u međuvremenu se nada da će prikupiti sredstva korištenjem drona kako bi otkrio neko potonulo blago.

"Svijet trenutno ne vjeruje da ovaj uređaj radi", rekao je Kennedy. "Čim dokažemo da radi na blagu, napravit ćemo neovisne testove i sve patentirati. Ali trenutno, sve što trebamo je pokazati neke ogromne količine zlata i srebra, i onda me baš briga što svijet misli."

Podijeli