VIDEO: Disney napravio rasplesanog robota Groota

  • Objavljeno u POP TECH
image

Disneyeva divizija za animatroniku već nekoliko godina radi na projektu Kiwi, u okviru kojeg znanstvenici i inženjeri razvijaju dvonožne robote koji će se naći u tematskim parkovima širom svijeta.

Ideja je da se likovi iz popularnih Disneyevih filmova i crtića oživotvore u pravoj veličini u stvarnom svijetu za potrebe zabavljanja posjetitelja parkova, a znanja i tehnologije koje se "usput" razviju poslužit će iz za mehatroničke likove u filmovima, koji će biti znatno realniji nego 3D CGI modeli, koji se danas najčešće koriste u hollywoodskim blockbusterima.

Među prvim robotima iz projekta Kiwi, stiže Baby Groot, dvonožni robot rađen prema filmskom uzoru iz Čuvara galaksije, koji djeluje prilično impresivno, jer je u stanju hodati, skakati, mahati rukama, balansirati na jednoj nozi i uvjerljivo plesati, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Disneyevi inženjeri kažu da je Baby Groot samo osnovna platforma koja će se moći koristiti za mnoge druge bipedalne likove koji će se naći u Disneylandu, ali i u domovima fanova kao pametne robotske igračke.

Disneyevi animatroničari sada rade na novom kosturu koji će biti puno lakši i pokretljiviji kako bi budući roboti dobili još veće sposobnosti, uključujući kretanje na neravnom terenu. 

Zanimljivo je pratiti kako su Disneyevi robotičari podjednako uspješni kao i Boston Dynamicsovi koji rade Atlasa i Spota a financira ih vojna znanstvena agencija DARPA. Teško nam je zamisliti da će nas jednog dana "terminirati" Baby Groot, no možda se varamo.

Podijeli