VIDEO: Danas iz svemira stiže poruka vanzemaljaca

  • Objavljeno u POP TECH
image

Dok traje potraga za inteligentnim vanzemaljskim životom i životom izvan Zemlje općenito, umjetnica Daniela de Paulis je u suradnji s institutom SETI, opservatorijem Green Bank i Europskom svemirskom agencijom, razvila projekt "simulirane" poruke aliena, koja bi neupućene astronome i radioamatere mogla dobro prodrmati.

Ulogu aliena u ovom projektu igra ExoMars Trace Gas Orbiter, satelit u orbiti Marsa, koji će nam poslati specijalni signal, a od javnosti i stručnjaka iz svih zemalja i kultura traži se dekodiranje i tumačenje poruke čiji se sadržaj već mjesecima drži pod ključem.

Poruku danas (24.5.2023.) možete čuti i vidjeti u live prijenosu Setija na YouTubeu putem ove poveznice u 20:15 sati po našem vremenu, odnosno u ovom videu.

Poruka je prvi put poslana svemirskoj letjelici iz ESA-inog  kontrolnog centra misije  u Darmstadtu u Njemačkoj 10. svibnja. Pohranjena je u memoriju letjelice, pretvorena u telemetrijske podatke i večeras će biti poslana natrag na Zemlju.

ESA navodi da ovaj eksperiment koji bi nas trebao natjerati da razmislimo o tome što bi nam alieni jednog dana mogli poručiti, neće utjecati na glavne zadaće Trace Gas Orbitera, koji proučava Marsovu atmosferu i nikakvi znanstveni podaci, opažanja ili operativno vrijeme nisu izgubljeni tijekom njegove uloge vanzemaljca.

Da smo doista primili izvanzemaljsku poruku, kako bismo je protumačili i što bi to značilo za čovječanstvo, samo su neka od pitanja koja nam ovim neobičnim projektom postavlja Daniela de Paulis.

Podijeli