Uspješno uništavanje projektila laserskim topom

image

US Air Force se nalazi na korak od ratovanja u kojem će zrakoplovi rušiti druge zrakoplove, projektile i rakete laserskim zrakama u stilu SF filmova. Na poligonu White Sands Missile Range i Novom Meksiku, Američko ratno zrakoplovstvo uspješno je uništilo višestruke projektile ispaljene u zrak pomoću sustava SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), koji su zajednički razvile tvrtke Boeing, Lockheed Martin i Northrop Grumman.

Demonstracija je izvedena pomoću prototipa topa smještenog na zemlji, no konačni cilj US Air Forcea je razviti tehnologiju koja će biti dovoljno kompaktna za ugradnju u zrakoplove, a čiji dolazak je planiran za 2021. godinu.

Laserski top je povezan s radarskim i drugim sustavima za detekciju projektila, pa kada otkrije nadolazeću raketu, automatski navodi laser i uništava ju bez potrebe za upravljanjem od strane ljudskog operatera. 

Ova tehnologija će u početku služiti u obrambene svrhe, odnosno za automatsko rušenje projektila zrak-zrak i zemlja-zrak koji će se ispaljivati na zrakoplove, čime će borbeni avioni praktično postati neranjivi na bilo koje vrste protuavionskih raketa, no vrlo brzo će se razviti i za dog-fight obračune protiv neprijateljskih letjelica.