Rimčev Greyp G6 je povezani bicikl visoke tehnologije

  • Objavljeno u POP TECH

image

Novi električni bicikl Greyp G6 kojeg je na događanju u Zagrebu lansirao Mate Rimac , doista je nešto posebno. Nakon 4 godine razvoja Rimac, Krešimir Hlede i društvo predstavili su električni bicikl koji dolazi s baterijom koja omogućuje 100 km vožnje s jednim punjenjem i pedelec pogonskim sustavom, što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje. 

Ono što je posebno kod G6 e-bicikla su obilje senzora , kamere s prednje...

Novi električni bicikl Greyp G6 kojeg je na događanju u Zagrebu lansirao Mate Rimac, doista je nešto posebno. Nakon 4 godine razvoja Rimac, Krešimir Hlede i društvo predstavili su električni bicikl koji dolazi s baterijom koja omogućuje 100 km vožnje s jednim punjenjem i pedelec pogonskim sustavom, što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje. 

IMG 20190315 WA0000

Ono što je posebno kod G6 e-bicikla su obilje senzora, kamere s prednje i stražnje strane te povezivost koja mu omogućuje da na temelju informacija direktno sudjeluje u donošenju odluka koje utječu na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju, a u nekim slučajevima i sam može donijeti odluku.  

Primjerice, na temelju broja otkucaja srca vozača G6 sam prilagođava nivo asistencije motora, a G-senzor detektira opasne situacije i započinje proceduru slanja poziva u pomoć. Pored toga otkucaji srca mogu regulirati i razinu asistencije motora, što znači da mu možete zadati da pri niskoj razini otkucaja smanjuje asistencuiju i tjera vozača da više koristi svoje noge, dok kod povećanog broja otkucaja može povećati asistenciju motora i time vam olakšati vožnju kada prepozna da ste preopterećeni, kao što možete vidjeti u ovom videu.

esim

Bicikl krasi i potpuna povezivost koja omogućava slanje naredbi biciklu ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji. Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježe svaku situaciju, a video snimke i fotografije moguće je podijeliti u realnom vremenu na društvenim mrežama.  Tu je i inovativna eSIM tehnologija koja donosi povezanost na internet bez fizičke SIM kartice i razvijena je u suradnji s Hrvatskim Telekomom, čime su se Greyp bicikli pozicionirali uz bok najnaprednijim visokotehnološkim proizvodima na svijetu. 

G6 ride 4

Kako ne biste pomislili da je G6 samo skupa igračka, valja reći da je to punokrvni off-road bicikl. Okvir je napravljen od kompozita i ojačan karbonskim vlaknima i dolazi s enduro geometrijom na 27,5+ gumama, s ovjesom od 150 mm hoda i izrađen je s RockShox komponentama. Baterija i integrirani BMS (Battery Management System), razvijeni su i proizvedeni u Greypu, a baterija unatoč svojoj kompaktnosti ima kapacitet od 700 Wh što ju čini jednom od najvećih u industriji. 

Ono što Rimac posebno naglašava je nešto što naziva "gamification", odnosno mogućnost da se podaci s kamera i senzora prenose preko interneta u svojevrsnu igru preko društvene mreže, pa se vozač iz Zagreba recimo može nadmetati s vozačem u New Yorku po sistemu tko će brže i jače okretati pedale, tko će izvesti veći skok, pa čak i tko će postići veći broj otkucaja srca tijekom vožnje uz određenu dozu minimalne asistencije motora, ili potpuno bez nje.  

IMG 20190315 WA0002

Sve to omogučuju brojni senzori koji bilježe koliko snažno okrećete pedale, gdje se nalazite, kojim terenom se krećete, na kojoj se nadmorskoj visini vozite, koliki je uspon i brojne druge stvari. COO Greyp Bikesa Krešimir Hlede rekao nam je da brojni ugrađeni senzori još nemaju nikakvu funkciju, pa će se tek moći iskoristiti za neku igru ili aplikaciju kada netko dobije ideju za to, nakon čega će se izraditi softver za bicikl.

5ac1c3a4 3f78 4ca0 ac42 61059b76254b

Na tržištu će se naći tri modela Greyp G6 bicikla, čije cijene će se kretati od 6.499 do 7.449 Eura i možete ih naručiti putem ove poveznice, a prve isporuke bi trebale krenuti već u travnju.