Pro gamer ide u mirovinu zbog psihičkih smetnji

image

Kineski mladić Jian Zihao (23), poznatiji pod nadimkom Uzi, jedan je od najpoznatijih pro gamera na svijetu, a svoju je slavu stekao igrajući League of Legends (LoL) još od 2012. godine.

Uzi, poznat i po nadimkom Mad Dog, na kineskoj društvenoj mreži Weibo ima milijune followera, gdje je svojim fanovima sada objavio da se povlači u gamersku mirovinu.

"Žao mi je što vas moram obavijestiti da donosim odluku o umirovljenju. To je rezultat toga što sam godinama do kasno budan, jedem masnu hranu i podložan sam nepremostivom stresu, a prošle godine sam otkrio i da imam dijabetes tipa 2. Promijenio sam raspored rada, vježbao i uzimao lijekove, ali se situacija nije promijenila i moje mentalno stanje nije tako dobro kao prije", izjavio je Uzi i dodao kako prekida eSports karijeru na nagovor liječnika koji su ga upozorili da bi ukoliko nastavi s ovakvim životom mogao imati ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Na svoj post je dobio 300.000 komentara, a 600.000 ljudi je koristili hastag #UziRetires.

Kina je drugo najveće gaming tržište na svijetu, no kineska vlada često ponavlja da su video igre kod mnogih mladih osoba izazvale velike probleme s ovisnošću i na mnoge imaju negativni utjecaj.

Svjetska zdravstvena organizacija je "gaming poremećaj" svrstala među mentalne bolesti, no Američko udruženje psihijatara ga ne smatra takvim, već ga nazivaju stanjem koje treba dodatno proučavati.