Porsche i Boeing rade električni leteći auto

  • Objavljeno u POP TECH
image

Boeing i Porsche su potpisali tzv. memorandum o razumijevanju, odnosno sklopili sporazum po kojem će zajednički razviti projekt električnog letećeg automobila, odnosno letjelice s vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (VTOL) za urbana područja.

Prema studiji koju je 2018. godine proveo Porsche Consulting predviđanja su da će se tržište urbanih mobilnih letjelica ubrzano razvijati nakon 2025. godine, pa je stoga zajednički projekt Porschea i Boeinga usmjeren tome da se u prvoj polovici 20-ih godina ovog stoljeća njihovo leteće vozilo nađe na tržištu (u zraku).

Studija također ukazuje da će gradska zračna vozila prevoziti putnike puno brže i učinkovitije u odnosu na konvencionalni zemaljski prijevoz uz niže cijene i veću fleksibilnost.    

U ovom trenutku još nije poznato hoće li se leteći auto razviti pod brandom Porschea, nekog kombiniranog naziva, ili će biti stvoren potpuno novi Boeing-Porsche brand.

Mada još niti jedan projekt letećih automobila nije stigao na tržište, Boeing i Porsche imaju veliku konkurenciju poput Airbusa SE koji je počeo razvijati VTOL letjelicu prošle godine, a ne treba podcijeniti ni Kitty Hawkov VTOL jednosjed u čiji razvoj je uključen Googleov suosnivač i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Larry Page.