NASCAR predstavio svoj prvi električni trkaći auto

image

oznato natjecanje automobila na kružnim stazama NASCAR, u suradnji s tvrtkom za elektrifikaciju i automatizaciju ABB, u šli su u partnerstvo s Chevroletom, Fordom i Toyotom, kako bi razvili prototip prvog električnog automobila sposobnog za NASCAR utrke i predstavili ga na Chicago Street Raceu.

Ralph Donati, izvršni potpredsjednik ABB-a, rekao je  kako je cilj ove suradnje pomaknuti granice tehnologije elektrifikacije, od utrka električnih vozila do prijevoza na duge relacije.

NASCAR kaže da ostaje predan povijesnoj ulozi motora s unutarnjim izgaranjem, no također stremi prema dekarbonizaciji svojih operacija i smanjenju ugljičnog otiska na nulu u svim svojim osnovnim operacijama do 2035. kroz elektrifikaciju i inovativna rješenja.

“Ne može postojati optimalniji trenutak za objavu našeg prvog Impact partnera nego u tandemu s debijem ABB NASCAR EV prototipa na Chicago Street Raceu,” rekao je Eric Nyquist, NASCAR-ov viši potpredsjednik i glavni Impact Officer. “ABB je vodeći u industriji i pomoći će u naporima da dekarboniziramo naše poslovanje dok težimo postizanju neto nultih radnih emisija tijekom sljedećeg desetljeća.”

Elektrificirani automobil ima tri STARD UHP 6-fazna motora (jedan sprijeda, dva straga) koji izravno opskrbljuju strujom sve četiri posebno dizajnirane gume Goodyear Racing Eagle. Hlađen tekućim hlađenjem pogonski sustav donosi bateriju od 78 kWh, a podesivi sklop može proizvesti 1000 kW pri vršnoj snazi.

Regenerativno kočenje pretvara kinetičku energiju u snagu, čineći automobil idealnim za cestovne staze i kratke ovalne staze.

Automobil s pogonom na sve kotače ima generičku karoseriju Crossover Utility Vehicle (CUV) izrađenu od održivog kompozita na bazi lana. Dijeli mnogo sličnosti s automobilima Next Gen i Garage 56. Karoserija se nalazi na modificiranoj šasiji Next Gen, a upravljač, ovjes, kočnice i kotači potječu od automobila serije NASCAR Cup.

ABB i NASCAR zasad ne govore hoće li se novi električni auti jednog dana naći u klasičnim NASCAR utrkama ili pripremaju neko novo natjecanje u stilu Formule E.

Podijeli