Napravite si open source Marsov rover

image

Korisnik reddita i uradi sam majstor FmlTeddyBear napravio je funkcionalnu repliku NASA-inog Curiosity rovera. Što je najbolje, čitav projekt je objavio na internetu, pa možete preuzeti sve datoteke, sheme, nacrte, programski kod, pogledati popis dijelova, fotke, video filmove i napraviti vlastiti rover koji se temelji na Arduinu.

FmlTeddyBear je prvo napravio rover koji je zapravo samo autić oblika Curiositya na daljinsko upravljanje, no potom je odlučio napraviti i funkcionalnu robotsku ruku koja može hvatati objekte, okretati se u zglobu, podizati i spuštati. Ukoliko još odlučite dodati neke senzore za "znanstvena istraživanja" poput senzora tlaka, visine, plinova i slične moći ćete se zabavljati do mile volje i glumiti istraživanje Marsa na Zemlji.  

Ukoliko želite napraviti ovaj projekt za početak posjetite ovu poveznicu na kojoj ćete pronaći linkove za sve faze izrade rovera i robotske ruke, a ako vas zanima što sve rover može i kako izgleda, video filmove i fotke ćete pronaći ovdje.