Kako dobiti prikaz jedne slike preko zaslona više mobitela, laptopa, tablet računala?

  • Objavljeno u POP TECH
image

Sigurno svatko od vas na mobitelu ima neku fenomenalnu fotku koju biste tako rado željeli prikazati društvu na poslu, u kafiću, na faksu, naravno u svom bogatstvu detalja. Koliko god se trudili, ukoliko uza sebe nemate kakvo računalo i kabel za povezivanje s mobitelom, mnoštvo toga se na fotki neće dobro vidjeti, iz jednostavnog razloga što je display mobitela premali. Naravno, slike uvijek možete zumirati i scrollati, ali to jednostavno nije to.

Rick Borovoy i njegova ekipa iz MIT-ove sveučilišne podružnice - MIT’s Center for Future Civic Media, pomoći će vam u tome da svoju super sliku prikažete na velikom formatu korištenjem zaslona svih mobitela do kojih možete doći, ali i prijenosnih računala, zapravo možete kombinirati i koristiti ekrane bilo čega što ima pristup na internet, odnosno mogućnost prikaza internet stranice. Svaki će se pojedinačni zaslon koristiti kao dio jednog velikog displaya na kojemu možete prikazati svoju sliku. Želite to odmah probati umjesto da vam samo pričam? Skupite na hrpu sve mobitele u kući koje imate, poneki laptop ili tablet. Potom se jednim spojite na web stranicu Junkyard Jumbotron, što je ujedno ime ovog projekta i open source softvera koji su razvili. Upišite naziv svojeg projekta (slike), kliknite na CREATE i bit će vam dodijeljena URL adresa koja u jednom dijelu ima naziv vašeg projekta. Zatim se sa svim svojim uređajima spojite na dodijeljeni URL, uploadajte sliku i potom ćete je uz malo podešavanja dobiti sasvim solidno prikazanu preko svih zaslona.

Obzirom da je usluga još u beta fazi, povremeno sve ne radi kako treba ili se dulje učitava, no budite mrvicu strpljivi. Na kraju balade dobit ćete zanimljivu sliku koja možda neće biti savršena, obzirom na razne tipove zaslona i oblike uređaja koje koristite, no ako ništa drugo, barem ćete malo zabaviti veselo društvo na kakvom rođendanu ili proslavi dvadesetgodišnjice mature. Realno gledano, ovo nije neka posebno korisna aplikacija, više se radi o prezentaciji softvera koji su razvili, no kao što sam već napomenuo, poprilično je zabavna pa vas osim malo internet prometa neće ništa koštati. Inače, ekipa Ricka Borovoya razvila je ovaj projekt kao dio budućeg seta alata pod nazivom Brown Bag Toolkit, koji će biti namijenjen društvenim kontaktima, odnosno čim većem povezivanju korisnika određenih interesnih skupina.