FBI koristi enkriptiranu aplikaciju za lov na mafijaše

image

FBI već duže vrijeme koristi enkriptiranu komunikacijsku platformu koja mu je omogućila presretanje 20 milijuna poruka međunarodnih kriminalnih organizacija, zahvaljujući čemu su izveli na stotine uhićenja u 18 država svijeta kao dio istrage pod nazivom "Operacija trojanski štit".

Među uhićenima su članovi talijanske Mafije i pripadnici motociklističkih bandi, a australska policija koja je koristila FBI-jevu platformu uhitila je 224 ososbe, zaplijenila 3,7 tona droge i 44,9 milijuna dolara u gotovini.

FBI-jeva komunikacijska platforma je nastala iz popularnog enkriptiranog telefonskog servisa kanadske tvrtke pod nazivom Phantom Secure, koji je uključivao modificirane telefone s "kill switchem", koje su najčešće koristili dileri droge za svoje dogovore. Kill switch je omogućivao da jednim pritiskom gumba osoba trajno izbriše sve podatke s telefona, uključujući povijest komunikacija, chatove i poruke,

Nakon što je tvrtka ugašena a njezin direktor Vincent Ramos uhićen 2018. godine zbog suradnje s kriminalcima, FBI je odlučio iskoristiti izvorni kod Phantom Securea i napraviti vlastitu aplikaciju po imenu AN0M koju je preko različitih kanala distribuirao kriminalcima. Oni nisu znali da je u njezin enkripcijski sustav ugrađen "master key", koje je federalcima omogućio praćenje, presretanje i dekriptiranje svih poruka koje su kriminalci izmjenjivali među sobom.

Aplikacija je svoje "beta testiranje" imala u Australiji, gdje je pomogla u gašenju dvije druge kriminalne komunikacijske mreže Encrochat i Sky Global, putem kojih je FBI distibuirao AN0M  uređaje podzemlju.

Cijelu ovu priču razotkrio je sudski dokument u kojem se može vidjeti funkcioniranje aplikacije i detaljna pravila kako se i u kojem slučaju smije koristiti za lov na osumnjičene kriminalce.

Trenutno u svijetu kruži oko 9.000 aktivnih AN0M uređaja, pomoću kojih je raskrinkano oko 300 međunarodnih kriminalnih skupina.

U svakom slučaju ovo nam se čini kao jako zanimljiv pristup FBI-ja, koji komunikacijsko oružje kriminalaca koristi protiv njih samih. Obzirom da je ova informacija puštena u javnost, federalci očito imaju još puno sličnih alata uz čiju pomoć presreću "sigurne komunikacije" osumljičenika. 

Podijeli