DroneCore i Spot postaju zaštitarski par

  • Objavljeno u POP TECH
image

Američka tvrtka Asylon razvila je zračnu nadzornu platformu pod nazivom DroneCore Robotic Perimeter Security, koja se temelji na nadzoru čuvanih objekata iz zraka pomoću dronova.

Tvrtka je sada ušla o partnerstvo s Boston Dynamicsom kako bi u nadzorni sustav uključila "robopsa" Spota koji će imati ulogu psa čuvara DroneDoga.

Asylonov robotski nadzor tako će dobiti potpuni sigurnosni sustav za nadziranje iz zraka i tla, koji će funkcionirati 24 sata dnevno i moći će raditi samostalno ili putem ljudskih operatera.

Postojeći Asylonov dron je dizajniran tako da odmah reagira na pokretanje alarma putem senzora i u najbržem roku doleti iznad mjesta incidenta. Kako bi uvijek imao energije za let, dron je spojen na baznu stanicu pod nazivom DroneHome, koja je opremljena robotskom rukom koja automatski zamjenjuje slabe baterije za samo 3 minute.

Integracijom Spota u nadzorni sustav Asylon želi dostići najveći mogući prag sigurnosti čuvanih objekata, pri čemu mu posebno odgovara agilnost, brzina i sposobnost četveronožnog robota u kretanju svim vrstama terena. Pored toga navode kako će robotskom psu čuvaru moći dodavati razne dodatke i module, no ne preciziraju hoće li se raditi samo o robotskoj ruci kakvu je Boston Dynamics već ugrađivao u Spota, ili ga misle opremiti kakvim sredstvima odvraćanja poput elektrošokera ili čak vatrenog oružja.

Tko zna, možda mu ugrade dva para oštrih zuba jer provalnicima sigurno neće biti svejedno ako će ih proganjati pas s metalnim zubima.    

Inače, Asylonov nadzorni sustav koristi DroneIQ softver koji se može programirati za rutinske patrole ili odgovore na alarme povezane na IoT senzorski sustav, pa je za očekivati da će slično funkcionirati i softver za nadzor koji će biti ugrađen u Spota.

Podijeli