Automobilski dijelovi od biljaka

image

Prema brojnim znanstvenim studijama industrija automobila je veliki krivac za povećanje emisija CO2. Čak što više, mnogi znanstvenici kažu da se u procesu proizvodnje novog automobila ispusti više tog stakleničkog plina u atmosferu nego u vožnji tijekom njegovog čitavog životnog vijeka.

Istraživači Selena grupe iz Poljske vjeruju da bi se u autoindustriji uvelike moglo smanjiti ispuštanje CO2 u atmosferu kada bi se umjesto plastike koristili prirodni materijali, odnosno bioplastika. Oni su stoga pokrenuli projekt Biomotive za koji su od EU povukli 15 milijuna eura. Osnovna ideja je da se korištenjem biljnih izvora, točnije onog bilja koje se ne koristi u prehrani, izrađuju komandne ploče, dijelovi interijera i druge komponente automobila, za koje se obično koristi plastika. Selena je stoga razvila tehnologiju koja koristi kemijske spojeve u biljkama za sintetiziranje polimera u laboratoriju i želi ju prenijeti na industrijsku razinu, konkretno u proizvodnju automobila. Njihova bioplastika se može zagrijavati, ubacivati u kalupe ili 3D printati kao bilo koja konvencionalna plastika.

Do kraja ove godine Selena će pokrenuti malu demonstracijsku tvornicu u kojoj će roizvoditi razne komponente automobila, a jedan od ciljeva je da ti procesi budu ekonomski isplativi, jer su dosad bili preskupi za industrijsku primjenu.